Çamaşır suyu içen çocuğa ne yapılmalı?

Çamaşır suyu içen çocuğa ne yapılmalı?

Çamaşır suyu içen çocukların ağzında yara görülmeyince doktora gitmeye gerek duyulmuyor.

Çocuk Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Mustafa Kemal Aslan, Batılı ülkelerde bu olayların ‘ilginç’ olarak nitelenecek kadar ender görülse de ülkemizde hala yeterli bilincin oluşmadığını belirtiyor

Büyük şehirlerdeki referans denebilecek çocuk cerrahisi kliniklerine koroziv madde içimi yüzünden yılda 50 civarında başvuru oluyor. Bu da yaklaşık olarak her hafta en az bir çocuğun koroziv maddeye maruz kalarak bu kliniklere başvurduğu anlamına geliyor. Tüm Türkiye’de bir yıl içinde bu rakam binleri bulabiliyor. Şehirdeki ve ülkedeki tüm çocuk cerrahisi branşı bulunan merkezleri düşünürsek, durumun ne derece vahim olduğu tahmin edilebilir. Koroziv madde içimine daha çok 2-4 yaş arasında rastlanıyor.  

AŞINMA YARATAN MADDE DEMEK

Koroziv; kelime anlamı olarak ‘korozyon’, yani aşınma, zedelenme yaratan maddedir. Genellikle evde kullanılan temizlik maddeleri, bazı ilaçlar ve dezenfektanlar, daha nadir olarak da sanayide kullanılan maddeler çocuklar tarafından bilerek veya kazayla içilebilmektedir.

EN FAZLA ÇAMAŞIR SUYU İÇİLİYOR

Türkiye’de çocukların yanlışlıkla en fazla içtiği madde çamaşır suyudur. Piyasada birçok derişimde bulunabildiği için farklı klinik sonuçlara da yol açabilir. Çocuklar tarafından içilen diğer maddeler yağ çözücü, kireç çözücü ve lavabo açıcısı olarak sıralanır.

VAKİT KAYBETMEDEN HASTANEYE GÖTÜRÜN

Çocuğun yakıcı bir madde içtiğini anlarsak, onu kesinlikle kusturmaya çalışmamalı ve ağızdan hiçbir şey vermemeye dikkat etmeliyiz. Hemen bir sağlık kuruluşuna başvurmak dışında çocuğa hiçbir müdahale yapılmamalıdır. En sık yapılan hatalar sıvı içirilmesi, kusturma ve hastaneye geç başvurudur. Çocuğun ağzında yara olmaması yemek borusunun sağlam olduğunu göstermez.

SADECE TOKSİK MADDE ALDIYSA KUSTURUN

Hiçbir koroziv (yakıcı) madde alımında kusturma önerilmez. Sadece zehirli (toksik) madde (fare zehri gibi) veya ilaç alımlarında kusturma yapılabilir.   Koroziv madde içen çocuğun kusturulması, yakıcı maddenin tekrar yemek borusundan geçerek ikinci kez yanık oluşturmasına neden olur.

TUZ RUHU BUHARINI SOLUMAK ÇOK TEHLİKELİ

Bilinçsizce kullanılan deterjanlar solunum yoluyla da çocuklara zarar verebilir. Tuz ruhu gibi çok güçlü korozivlerin buharlarının solunması bile çocuklar için zararlı olabilir. Bu nedenle çocukların temizlik bölgesinden uzakta tutulması çok önemlidir. Tuz ruhunun evde kullanımı, hijyen yönünden de tamamen gereksiz ve çok tehlikelidir.  

GÖZÜNE DEODORANT SIKARSA SUYLA YIKAYIN

Oyun oynarken çocuğunuz gözüne sinek ilacı ya da deodorant sıktıysa, gözünü sadece su ile yıkayın. Gözünde kızarıklık, bulanık görme gibi anormal bir bulgu varsa derhal bir göz doktoruna başvurulmalıdır. 

AZ MİKTARDA ALINMASI HASARI ÖNLEMEZ 

İçilen maddenin yemek borusuna veya mideye vereceği hasar içilen miktarla, maddenin yoğunluğu ve kimyasal gücüyle, doku direnciyle, hastanın kusup kusmadığıyla yakın ilişkilidir. Çok az miktarda ağza alındığı, hatta hemen tükürülüp hiç yutulmadığı durumlarda bile çok ciddi hasarlar oluşabilir. Fazla miktarlarda içildiği söylenen bazı maddelerse tahmin edilenden daha az hasar oluşturabilir. 

ÖLÜME KADAR VARAN SONUÇLAR

Çok güçlü kimyasal maddelerin içilmesi, kısa bir süre içerisinde yemek borusunda delinmeye, şok ve ölüme kadar varabilen vahim sonuçlara yol açabilir.
Oluşan doku hasarı nedeniyle yemek borusunda veya mide çıkışında darlık oluşmuş çocukların, sindirim kanalı darlıklarının giderilmesi için ameliyat edilmeleri veya yemek borularının genel anestezi altında seanslar halinde genişletilmesi gerekebilir. Bu çocukların beslenebilmeleri için midelerine tüp yerleştirilebilir.

ZARARINI ÇOCUĞUNUZA UYGUN DİLLE ANLATIN

Alınabilecek en basit önlem, yakıcı maddelerin çocukların erişemeyeceği bir yerde saklanmasıdır.
Bunun dışında, yaşı uygun olan çocuklara bu maddelerin tehlikeleri uygun bir dille anlatılmalıdır. İçeriğini bilmedikleri maddeleri ağızlarına götürmemeleri gerektiği öğretilmelidir. Böylece ileride çocuğunuzun yakalanabileceği hastalıkların önüne geçmiş olursunuz.

Ülke Haber

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.