Çalışan Suriyeliler sisteme dahil edilecek

Çalışan Suriyeliler sisteme dahil edilecek

Ülkelerindeki iç savaştan kaçarak Türkiye'ye sığınan ve çalışma hayatında kayıt dışı yer alan Suriyelilerin haksız rekabet oluşturmaması için çalışma başlatıldı. Bu sistem ile Türkiye vatandaşı olanlara öncelik tanınacak.

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, yaptığı açıklamada, Suriye'de 4. yılına giren savaşta binlerce insanın hayatını kaybettiğini söyledi.
 
Saldırılardan kaçan milyonlarca kişinin ise komşu ülkelere sığındığını anımsatan Şahin, Gaziantep'teki Suriyeli sayısının ise 200 bini aştığını hatırlattı.
 
Misafirlerin bir bölümünün kamplarda barındığını anımsatan Şahin, "Kalanlar ise kiraladıkları evlerde kendi imkanlarıyla yaşıyor. Hayırseverlerimiz ise evlerde barınan bu insanlara yardımlarını esirgemiyor" dedi.
 
Şahin, Suriyeli mültecilerin yerleştikleri kentlerde sisteme dahil olmaları ve onlarla ilgili yapısal çözüm üretilmesi gerektiğini kaydetti.
 
Önemli bir Suriyeli nüfusa ev sahipliği yaptıklarını hatırlatan Şahin, "Kentimizde gelecekte herhangi bir problem çıkmaması için gayret gösteriyoruz. Şehrimizin iç dinamikleri ve odaların oluşturduğu rapor doğrultusunda bir eylem planı hazırladık. Bu planın en önemli kısmını Suriyelilerin çalışma hayatıyla ilgili konu oluşturuyor. Çünkü siz eğer misafirlerin çalışma hayatını düzenlemezseniz bu doğrudan güvenliğinizi etkiliyor ve hemşehrilerimizin farklı sıkıntılar yaşamalarına neden oluyor" ifadelerini kullandı.
 
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı yetkililerinin konuyla ilgili kentte bir çalışma yaptığını vurgulayan Şahin, uzmanların ilgili birimlerle ortak bir taslak hazırladığını söyledi.
 
Taslağın ilgili bakanlıkların görüşüne sunulduğunu dile getiren Şahin, şöyle konuştu:
 
"İnşallah yönetmelik Bakanlar Kurulu'na getirildikten hızlı bir şekilde Meclis'ten çıkacak. Yönetmelik çıktığında haksız rekabete neden olan Suriyeliler sisteme dahil edilecek. Bu taslak mültecilerin çalışma hayatını düzenleyecek ve kendi vatandaşımızın isteklerine öncelik veren bir yapıya sahip olacak. Bir anlamda Suriyeli mültecilerin nasıl çalıştırılacağı, nasıl kayıt altına alınacakları ve belirli bir kotayla nasıl sistemin içine entegre edileceği belirlenecek."
 
Şahin, bu çalışmada önceliğin Türk vatandaşlarının ihtiyaç ve istekleri olduğuna dikkati çekti.
 
İstihdam konusunda da önceliğin Türk vatandaşları olduğunu hatırlatan Şahin, "Örneğin şu anda 5. organize sanayi bölgesi yapılıyor. Burada kendi vatandaşımıza öncelik verildikten sonra geriye boşluk kalırsa bu mevzuata göre Suriyeli mülteciler çalıştırılabilecek. Yönetmelik çıktığında durum netleşecek ve Suriyelilerle ilgili en büyük çözüm olacak" şeklinde konuştu.
 
AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.