Çağlar: ‘AB ya sözünde duracak ya da Avrupa fikri yerle bir olacak’

Çağlar: ‘AB ya sözünde duracak ya da Avrupa fikri yerle bir olacak’

İTO Başkanı Çağlar, eğer Avrupa Birliği uygun bir 'bahane' bulamaz ve vizeleri kaldırırsa, vizesiz seyahat Türkiye'yi Avrupa'nın en güçlü ve güvenilir ticari ortağı yapacağını söyledi.

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı İbrahim Çağlar, "Eğer Avrupa Birliği uygun bir 'bahane' bulamaz ve vizeleri kaldırırsa, vizesiz seyahat Türkiye'yi Avrupa'nın en güçlü ve güvenilir ticari ortağı yapacak" dedi. AB Komisyonu'nun bugün yayınladığı raporla Türk vatandaşları için vize muafiyeti yönünde tavsiye kararı aldığını belirten Çağlar, "Bu tavsiye kararı Avrupa Parlamentosu ve üye devletlerin önüne gelecek. Onlar da Haziran ayında bu tavsiyeye uyup uymadıklarına karar verecekler. Avrupa Birliği artık yol ayrımında; AB ya sözünde duracak ya da Avrupa fikri yerle bir olacak" diye konuştu.

Türkiye ile AB'nin 1996'dan bu yana Gümrük Birliği uyguladığını belirten Çağlar, "Bugün AB Türkiye'nin bir numaralı ithalat ve ihracat ortağı. Türkiye de AB'nin ithalatında 7'nci, ihracatında 5'inci sırada. Bu gerçeğe rağmen Avrupa'ya giden işadamımızın işini bitirip Türkiye'ye geri döneceği günü bırakın, neredeyse dönüş saatini bile ispat etmek zorunda bırakılması ne kabul edilebilir, ne de sürdürülebilir" dedi.

Turizm ya da iş amaçlı kısa süreli vize muafiyetinin geçerli olacağı 26 Schengen ülkesinin toplam nüfusunun 400 milyonu aştığını belirten Çağlar, "Vize serbestisiyle ticaretin hızlanmasıyla Avrupa'da Türk mallarına talep artacağı gibi, Türkiye'de maliyet avantajı sunan üreticilerin kıymeti de artacak. Avrupa evlerinde Türk malı beyaz eşya, tekstil, makine ve petrokimya gibi ürünleri çok daha fazla görmemizin önü açılacak. Vizelerin kalkmasıyla ihracatımızın yarıya yakınını yaptığımız Avrupa pazarı, Türkiye'ye daha da yakınlaşacak" ifadelerini kullandı.

iha

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.