C vitamini ve çinkonun şaşırtıcı özellikleri

C vitamini ve çinkonun şaşırtıcı özellikleri

Vitaminlerin yaşamsal önemi tartışılmaz. C vitamini memeli hayvanlarda sadece besinlerle alınmıyor, vücut tarafından imal ediliyor.

6000 memeli arasında insan, maymun, yarasa, domuz ve sıçan gibi çok az sayıda canlıda bu özellik bulunmuyor. Maymunlarda günlük C vitamini tüketiminin 2000-2500 mg olduğu düşünülürse daha hareketsiz yaşayan bizler için 500 mg fazla sayılmayabilir. 

Cilde elastiklik sağlıyor 

C vitamini, cildin, eklem ve bağ dokularının, kemiklerin, damarların dayanıklılığı ve elastikiyetini sağlayan elastan molekülünün üretimini sağlıyor, vücutta oksidasyonu önlüyor. Damar elastikiyetinin ve dayanıklılığının azalması hipertansiyon ve damar sertliği ile kalp-damar hastalıklarının, inmenin temel sebepleri olduğundan C vitamini eksikliği bu hastalıkların oluşmasında önemli rol oynuyor. Bol sebze meyve ağırlıklı beslenenenlerde inme, damar sertliği hipertansiyon, kalp-damar hastalıklarına daha az rastlanıyor.  bu besinlerde hipertansiyonu engelleyen potasyum, magnezyum ve E vitaminin de çok bulunduğu gözardı edilmemeli. C vitamini bozulmuş olan E vitamininin tekrar canlanmasını da sağlıyor. Aslında besinlerin içeriği bir bütün halinde bu faydayı sağlıyor. 

Hastalıkta nasıl kullanılmalı? 

Soğuk algınlığını engellemede ve iyileşme süresini azaltmada hala tartışmalı veriler var. Bazı araştırmalar grip ve soğuk algınlığına yaklanma olasılığını hafif azalttığı ve iyileşme süresini birkaç gün kısalttığı yönünde. C vitaminin bağışıklık hücrelerinin mikropları yakalayıp içine hapsetme kabiliyetini yüzde 30 kadar artırdığı biliniyor. En önemlisi ise, C vitamini çabuk bozulduğu. C vitamininin ısıya ve ışığa dayanıksız olması gıdayla alımı sırasında dikkat edilmezse işe yaramamasına neden oluyor. Taze yenen portakal mandalinanın yerini hazır meyve suları tutmuyor.  

Çinko hayati önem taşıyor 

Çinko da insan için hayati öneme sahip bir element. Beyin, kas, kemik, böbrek, karaciğer, prostat ve gözde yoğun olarak bulunuyor. Biolojik kimyasal reaksiyonlarda önemli rol oynuyor. Kırmızı et, sakatat, Istakoz ve kuruyemiş ana çinko kaynağımız. Eksiliği, bağışıklık sistemi zayıflamasından, algı bozukluğundan, metabolizma bozukluğu, göz ve cilt hastalıklarına kadar birçok soruna yol açıyor. 

C vitamininden daha etkili 

Soğuk alıgınlığında çinko kullanımıyma ilgili veriler ise biraz daha güçlü. Başlangıç döneminde soğuk alıgınlığında iyileşmeyi hızlandırabileceğini gösteren çalışmalar var. Çinkonun asetat formunda olan cinsinin çok daha etkili olduğu iyileşme süresini yarıya yakın azalttığı bildiriliyor. Bağışıklık hücrelerimizin savunma silahları üretmesini hızlandırıyor. Virüslerin çoğalmak için hücrelerimiz içine girmesi çinko sayesinde engelleniyor. Bu etkinin özellikle nezle virüsü olarak bilinen Rhino virüsler üzerinde daha fazla olduğu söyleniyor. Doz olarak ise günde 75 mg ın ancak etkili olabileceği öne sürülüyor. Sonuçlar sebze ve meyve ağırlıklı beslenmenin hastalıklara karşı koruyuculuğunu bir defa daha gösteriyor. 

Akşam 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.