Buzdolabından Kuluçka Makinesi Yaptı

Buzdolabından Kuluçka Makinesi Yaptı

Muğla'nın Fethiye İlçesi'nde beslediği tavuklardan verim alamayan üniversite öğrencisi 24 yaşındaki Raşit Sabancı, civciv üretmek için buzdolabından kuluçka makinesi yaptı.

Fethiye'nin Karaçulha Beldesi Çardak Mahallesi'nde oturan Anadolu Üniversitesi Maliye Bölümü 2'nci sınıf öğrencisi Raşit Sabancı, beslediği tavuklardan yeterli verim alamayınca kuluçka makinesi yapmaya karar verdi. Öncelikle makinenin projesini hazırlayan Sabancı, daha sonra eski bir buzdolabı satın alarak işe başladı. Merdaneli çamaşır makinesi, sera şanzımanı, fırın, ampul, termometre ve domates kasası kullandığı kuluçka makinesini 20 günde tamamlayan Sabancı, montaj aşamasında babası 56 yaşındaki Hıdır Sabancı'dan yardım aldı.

YÜZDE 80 BAŞARI ELDE ETTİ

Raşit Sabancı 1000 yumurta kapasiteli kuluçka makinesine 300 yumurta koyarak 1 ay önce üretime başladı. Yumurtalarından yüzde 80 oranında civciv çıkarmayı başaran Sabancı'nın kuluçka makinesi, komşularının da dikkatini çekti. Mahalleli civciv çıkarması için Sabancı'ya yumurta getirmeye başladı.

İçerdeki sıcaklığı 37.5 derecede sabitleyen makine yumurtaları döndürerek, eşit derecede ışık ve ısı almalarına olanak sağlıyor. Makinenin içinde nem oranı yüzde 60 civarında tutulurken, 21 gün süren kuluçka döneminin sonlarına doğru nem oranı yükseltiliyor.

21 GÜNDE 15 TL ELEKTRİK YAKIYOR

Beslediği tavuklardan verim alamadığı için kuluçka makinesi yapmaya karar verdiğini anlatan Raşit Sabancı, makinenin 2 parçası dışında tamamen 2'nci el makine parçalarından oluştuğunu söyledi. Bir tavuğun kuluçka döneminde en fazla 11-12 civciv çıkarabildiğini kaydeden Sabancı, şöyle devam etti:

"Bu makinede, 21 günde 1000'e yakın civciv çıkarabiliriz. Makine bir tavuğun yumurtaya sağladığı ısı, nem ve döndürme işlemlerini otomatik yapıyor. Makinede, içindeki ısı derecesini sabit tuttuğu için buzdolabı kullandık. 21 günlük kuluçka süresinde 15 TL elektrik tüketiyor. Tek harcamamız da bu."

Daha büyük ve farklı işlere yarayan makineler de yapabileceğini anlatan Sabancı, "Bunları yapmak için maddi imkân gerekiyor. Şimdilik imkânımız bu makineye el verdi. Ancak ilerleyen günlerde benzer makineler yapmak için çalışmalarım var" diye konuştu.

Aktif Haber

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.