Büyük ülke yolundaki Türkiye Bediüzzaman'a sahip çıktı

Büyük ülke yolundaki Türkiye Bediüzzaman'a sahip çıktı

Nurs Platformu tarafından organize edilen "Şehri Bediüzzaman Hizan Kültür Etkinlikleri ve Nurs Mevlidi" devam ediyor

İlçe merkezindeki Cumhuriyet İlkokulu bahçesinde düzenlenen programda, Kur'an-ı Kerim tilaveti okundu.
 
Daha sonra Bediüzzaman Said Nursi'nin hayatını konu alan sinevizyon gösteriminin yapıldığı etkinlikte konuşan Hizan Kaymakamı Sedat İnci, Bediüzzaman Said Nursi'nin doğduğu, çocukluğunun geçtiği, ilk eğitimini aldığı ve hayatının bütün dönemlerinde kendisine yön verecek temellerin atıldığı yerin Hizan olduğunu söyledi.
 
İnci, 20. yüzyılın, materyalizm ve pozitivizmin insanlığın manevi dünyasına ait değerlerin yok sayıldığı, insanları makineye dönüştüren ve yaratıcıya karşı yabancılaştıran bir zaman dilimi olduğunu bildirerek, şunları kaydetti:
 
"Bugün, bu akıma karşı başta İslam dünyası olmak üzere tüm insanlığı korumak ve insanları asli misyonuna döndürmek için bütün ömrünü harcamış büyük dava adamı Bediüzzaman Said Nursi'yi kendisine ilham veren topraklarda anmak ve anlamak için bir araya gelmiş bulunmaktayız. Bediüzzaman Said Nursi, yaşarken bütünleştiren, birleştiren bir kişiliktir. Bugün de herkesi kucaklayan mesajları ve öğretileriyle bütün etnik, mezhepsel ve bölgesel farklılıkları birleştiren bir niteliğe sahiptir. Bugün kendisini anma adına düzenlenen bu etkinlikle ülkemizin dört bir yanından binlerce insanı burada bir araya getirdik. 54 yıldır vefat etmiş olmasına rağmen birleştirici, bütünleştirici rolünün günümüzde de hala devam ettiğinin güzel bir örneğidir.
 
Bediüzzaman Said Nursi, Türkiye'mizin şimdiye kadar hakkı tam anlamıyla teslim edilmemiş bir değeriydi. Demokrasi yolunda atılan adımlarla ülkemiz büyük ülke olma refleksiyle hareket etmeye, gereksiz korkularını yenerek kendi büyük değerlerine sahip çıkmaya başlamıştır."
 
Hizan'ın derin ilmi ve kültürel zenginliğe sahip olduğunu anlatan İnci, ilçedeki medreseler ve buralarda yetişen alimlerin bölgede entelektüel bir canlılığa yol açtığını ve halkın aydınlanmasını sağladığını ifade etti.
 
İnci, "Etkisi günümüzde de halen var olan başta Bediüzzaman Said Nursi, Gavs-i Hizan ve Abdurrahman-i Taği gibi dönemin birçok büyük alimi bu topraklardan almış oldukları ilham ile dünyaya ışık saçmış ve karanlıkları aydınlatmışlardır" dedi.
 
Hizan'ın, 16. yüzyıldan 20. yüzyılın başlarına kadar birçok medresesiyle Osmanlı Devleti'nin ilim ve irfan merkezi olduğunu anımsatan İnci, ilçede yetişen ışık şahsiyetlerin Osmanlı coğrafyasını aydınlattığını dile getirdi.
 
İnci, Hizan'ı bugün entelektüel anlamda canlı ve farklı kılan bu medreseler ile medreselerde yetişmiş büyük alimler olduğuna değinerek, konuşmasına şöyle devam etti:
 
"Hizan, Bediüzzaman Said Nursi'yi dünyaya armağan etmekle kalmamış, coğrafyamızın kadim eğitim ve kültür merkezi olma özelliğini de hep diri tutmuştur. Anadolu ve İslam alemi için değil bütün insaniyet için kayda değer büyük bir hakikat olarak meydana çıkan Risale-i Nur eserlerinin de ana rahmine düştüğü yer olmuştur."
 
Nurs Platformu Başkanı Said Yüce de Bediüzzaman'ın hayatını ve projelerini konu alan bir tanıtım gerçekleştirdi.
 
Tanıtımın ardından konuşan Nurs Platformu Koordinatörü ve Bediüzzaman'ın akrabası Sabri Okur ise tüm dünyanın Bediüzzaman Said Nursi'ye ait Risale-i Nur kitaplarını okuyarak imanlarını kurtardığını anlattı.
 
Kaymakam İnci, konuşmaların ardından programa katılan Bediüzzaman Said Nursi'nin yaşayan talebelerine dostluk ve kardeşlik plaketi verdi.
 
FOTO GALERİ İÇİN TIKLAYINIZ
 
'Karelerle Şehri Bediüzzaman' Fotoğraf Sergisi Açıldı
 
'Şehri Bediüzzaman Hizan Kültür ve Nurs Mevlidi' programı kapsamında hazırlanan 'Karelerle Şehri Bediüzzaman' fotoğraf sergisi açıldı.
 
Haziran ayı başında kaymakamlık tarafından düzenlenen ve Türkiye’nin farklı illerinden katılan yaklaşık 80 usta fotoğrafçının çektiği fotoğrafların arasından seçilen en güzel kareler kaymakamlık bahçesinde sergiye açıldı.
 
Şehri Bediüzzaman Hizan Kültür ve Nurs Mevlidi programı kapsamında düzenlenen fotoğraf sergisinin açılışına Hizan İlçe Kaymakamı Sedat İnci’nin yanı sıra Bediüzzaman Said Nursi’nin yaşayan talebelerinden Mehmet Fırıncı, Said Özdemir ve çok sayıda vatandaş katıldı.
 
Kaymakamlık bahçesinde açılan fotoğraf sergisinde konuşan Kaymakam Sedat İnci, gelen misafirlere karelerle Hizan ilçesinin bilinmeyen tarihi, kültürel ve doğal güzelliklerini göstermeyi amaçladıklarını söyledi.
 
İnci, “Yapacağımız etkinlik için bir fotoğraf sergisini açmayı düşünüyorduk. Bu kapsamda Haziran ayının başlarında ‘Karelerle Şehri Bediüzzaman’ fotoğraf yarışmasını düzenledik. Yarışmaya ulusal çapta fotoğrafçılık yapan 80 fotoğrafçı katıldı. Bu fotoğrafçıların Hizan ilçe ve köylerinden çektiği fotoğraflar içerisinde dereceye girenleri bu gün burada sergiliyoruz. Fotoğraf sergimizin yanı sıra Bediüzzaman’ın hayatını ve mücadelesini anlatan pankartlar da sergiledik. Halkımızın ve gelecek misafirlerimizin bu sergiyle Hizan’ın bilinmeyen güzelliklerini göreceklerini umut ediyoruz.” şeklinde konuştu.
 
Açılışın ardından fotoğraf sergisi gezilirken, halkın sergiye yoğun ilgi gösterdiği gözlendi.
 
AA-İLKHA
 
FOTO GALERİ İÇİN TIKLAYINIZ
 
 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.