Büyük 'su krizi' kapıda

Büyük 'su krizi' kapıda

Devlet Su İşleri (DSİ) ve Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü istatistiklerine göre ocakta yeterli miktarda yağış beklenmiyor.

Yağışlar bazı bölgelerde yaklaşık yüzde 70 azaldı. Yapılan tahminlere göre ocak-mart döneminde de yeterli miktarda yağmur ve kar yağmazsa su krizi yaşanacak. Uzmanlara göre, krizin derinleşmemesi için sudan elektrik üretimi durdurulmalı, ayrıca içme suyu ve sulama amaçlı su depolanmalı.


Türkiye için büyük ‘su krizi’ kapıda. Resmi verilere göre su akışlarındaki azalma, bazı bölgelerde yüzde 70’e yaklaştı. Türkiye genelinde yağışlar yüzde 50 oranında azaldı. Türkiye genelinde tüm bölgelerde yağış oranlarında ciddi bir azalma devam ediyor. Buna göre, su gelirindeki düşüşte yüzde 64 ile, Güneydoğu Anadolu Bölgesi ilk sırada yer alıyor. Düşüş; Yeşilırmak, Kızılırmak, Çoruh, Van Gölü, Ceyhan, Seyhan, Asi nehirleriyle, Konya ve Fırat-Dicle ve Aras havzalarında kuvvetli yaşanıyor.

Devlet Su İşleri (DSİ) ve Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü istatistiklerine göre ocakta yeterli miktarda yağış beklenmiyor. Benzer durumun şubat-martta da yaşanması durumunda kuraklık tehlikesi söz konusu olacak. Yağış miktarlarında gerçekleşen endişe verici verileri değerlendiren uzmanlara göre, krizi önlemek için barajlarda enerji üretimi amaçlı su kullanımını durdurup, sulama ve içme suyu depolamasına acilen geçilmesi gerekiyor. Su ölçümleri, Su Yılı Takvimi’ne göre yapılıyor. Bu yılki Su Takvimi 1 Ekim 2013’te başlamış olup, 30 Eylül 2014’te sona erecek. Takvimin ilk döneminde (Ekim 2013-Ocak 2014), Türkiye geneli yağışlarda önceki yıla göre yüzde 47’nin üzerinde düşüş yaşanıyor. 2013 su yılında ise (1 Ekim 2012-30 Eylül 2013) Türkiye genelinde su akışları, bazı havzalarda azalırken bazı havzalarda artış göstermişti.

Uzmanlara göre meteorolojik istatistiklere bakıldığında, ocak ayı içerisinde ciddi oranda bir yağış beklenmiyor. Yağışlar şubat-mart döneminde de yağmaması durumunda kuraklık tehlikesi söz konusu. Özellikle yer altı su kaynaklarının beslenmesi açısından yağışların kar şeklinde olması gerekiyor. Bu nedenle de, suya dayalı ve baraj işletme çalışmalarında havzaların durumları dikkate alınarak program yapılmalı. Türkiye genelinde 2013 yılı boyunca düşen yağışa bakıldığında hem ortalamaya hem de 2012 senesine göre ciddi bir düşüş yaşandığına dikkat çeken uzmanlar, Türkiye geneli su akışlarına, uzun yıllar ortalamasına göre yüzde 30’un, geçen yıla göre ise yüzde 40’ın üzerinde azalmış olması çok ciddi ve dikkate alınması gereken bir durumdur.

Sulardaki azalma, elektrik üreten barajlara da yansıdı. Türkiye Elektrik İletim AŞ (TEİAŞ) verilerine göre, Kasım 2013 sonrası barajlardaki su geliri azalmaya başladı. Eylül-Ekim 2012 ve 2013 aylarında barajlı santrallerde su durumu eylülde 1,6 milyar metreküpten 2 milyar metreküpe; ekimde 1,7 milyar metreküpten 1,9 milyar metreküpe çıktı. Ancak, kasımdan itibaren su miktarı düşüşe geçti. Kasım-Aralık 2012 ve 2013 aylarında barajlarda su miktarı; kasımda 2,2’den 1,8 milyar metreküpe; aralıkta ise 5,3’ten 2,9 milyar metreküpe geriledi.

Zaman

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.