Bütün hastalıkların kaynağı, birbiri üstüne yemek yemektir

Bütün hastalıkların kaynağı, birbiri üstüne yemek yemektir

Hadis-i Şerif

Bismillahirrahmanirrahim

Ali (r.a.) rivayet ediyor. Resulullah (sav) buyurdular ki: "Bütün hastalıkların kaynağı, birbiri üstüne yemek yemektir."
 
İslâm aklı, nesli ve sıhhati korumayı hedef alır. Çünkü hayatî vazifelerin sağ­lıklı olarak yapılabilmesi buna bağlıdır. Burada Resûl-ü Ekrem (as.m.) sağlığı tehdit edici bir davranıştan bahsetmekte, bunun önemli olan bir tanesi üzerinde durmakta, bunun da birbiri üzerine yemek yeme olduğunu bildirmektedir. Pey­gamber Efendimiz (a.s.m), "Âdemoğlunun doldurduğu kapların en kötüsü mide-sidir" buyurmuşlardır. Acıkmadan yememeyi, yenildiğinde de çok yenilmemesini öğütlerlerdi. İranlı bir doktor günlerce kaldığı halde kendisine hasta gelmeyince ayrılmak üzere Resûlullaha müracaat etmişti. Sahabîlerin niçin hasta olmadığı dikkatini çekmişti. Sormadan edemedi. Peygamber Efendimiz (a.s.m.) şu cevabı verdi: "Benim ümmetim iyice acıkmadan yemek yemezler. Yedikleri zaman da tıka basa değil, daha iştahları varken kalkarlar." Doktor heyecanla şöyle dedi: "İşte sağlığın şartı budur."

Tıp otoriteleri aşırı yiyip içmenin sağlığa büyük tahribat yaptığını üzerine ba­sarak anlatırlar. Doktorların üstadı olan İbni Sina'nın bu konudaki görüşlerini belirtimiştik. Midenin belli bir sindirim zamanı vardır. Bu da ortalama dört saat kadardır. Bundan önce yenilen şeyler mideyi yorar, sindirimi güçleştirir, zamanla da has­talıklara sebep olur. Sindirim sistemi vücud fabrikasının motoru mahiyetindedir. Ondaki küçük bir arıza diğer organlara da kolaylıkla yansır.

(Camiussağir - 1087)