Bütçeden üniversitelerin Ar-Ge çalışmalarına 3,3 milyar lira harcandı

Bütçeden üniversitelerin Ar-Ge çalışmalarına 3,3 milyar lira harcandı

Geçen sene merkezi yönetim bütçesinden Ar-Ge çalışmalarına yapılan harcamalardan en yüksek payı 3,3 milyar lirayla üniversite fonlarından finanse edilen "genel bilgi gelişimi faaliyetleri" aldı.

Türkiye'de geçen yıl merkezi yönetim bütçesinden Ar-Ge çalışmalarına harcanan miktardan en yüksek payı 3,3 milyar lirayla üniversite fonlarından finanse edilen "genel bilgi gelişimi faaliyetleri" alırken, yeryüzünün keşfine yönelik Ar-Ge faaliyetleri için 166 milyon lira, uzayın keşfine yönelik çalışmalar için de 26,7 milyon lira harcandı.

AA muhabirinin Türkiye İstatistik Kurumu verilerinden yaptığı derlemeye göre, 2016 yılında merkezi yönetim bütçesinden Ar-Ge faaliyetlerine yapılan harcama bir önceki seneye göre yüzde 21,6 artarak 7,5 milyar liraya çıktı. Bu sene ise söz konusu faaliyetler için yaklaşık 8,2 milyar lira ayrıldı.

Ar-Ge faaliyetlerine yapılan harcamalar sosyoekonomik hedeflere göre incelendiğinde, en fazla kaynağın üniversite fonlarından finanse edilen genel bilgi gelişimi faaliyetlerine ayrıldığı görüldü. Üniversitelerin Ar-Ge çalışmaları için geçen yıl merkezi yönetim bütçesinden 3,3 milyar lira harcandı. Bu sene söz konusu çalışmalar için ayrılan kaynak miktarı ise 2,9 milyar lirayı geçti.

Üniversiteleri, savunma alanındaki Ar-Ge harcamaları takip ederken, bu faaliyetlere bütçeden 1,2 milyar lira harcandı. Bu yıl için ise savunma alanında yürütülecek Ar-Ge faaliyetlerine ayrılan rakam 1,7 milyar lira oldu.

Geçen yılki Ar-Ge harcamalarında savunmayı 662 milyon lirayla endüstriyel üretim ve teknoloji izlerken, bu yıl söz konusu Ar-Ge faaliyetleri için bütçeye 807 milyon liralık ödenek konuldu. 


AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.