Bursa’da şeftali hasadı başladı, üreticinin yüzü şimdilik gülüyor

Bursa’da şeftali hasadı başladı, üreticinin yüzü şimdilik gülüyor

Türkiye’nin tarım üssü Bursa’da ‘erkenci’ tabir edilen şeftalinin hasadına başlandı.

Geçtiğimiz yıl 130 bin ton şeftali üretiminin gerçekleştiği şehirde bu sene, az da olsa bir rekolte düşüklüğü bekleniyor. Ancak üretici, fiyatlardan şimdilik memnun, zira şeftalinin kilosu bahçeden 2 ile 2,5 lira arasından satılıyor. Erkenci şeftaliden sonra diğer ürünlerin piyasaya çıkacağını belirten Bursa Ziraat Odası Başkanı Fevzi Fırtına’ya göre az da olsa gerçekleşen rekolte düşüklüğü fiyatlara yansıyacak.

Bursa'da havaların ısınmasıyla birlikte hasat telaşı da başladı. Üreticiler gübre, ilaç ve mazot gibi maliyetlerin artmasına rağmen meyvenin fiyatından şimdilik memnun. Bursa’da ilk şeftali hasadı Kestel Narlıdere mevkiinde başladı. Üreticiler, ‘erkenci’ tabir edilen şeftalinin kilosunu 2-2,5 liradan satıyor. İstanbul Hali'nde ise şeftalinin kilosu 1,5 ile 3,5 lira. Fiyatlardan umutlu olduklarını belirten üretici Ferhat Ünal, "Bu sene hasadımız başladı. Turfanda olarak ilk ürünleri topluyoruz. Bu sene piyasaların daha iyi olacağını umut ediyoruz. Masraflar ağır, mazot malum pahalı. İlaç fiyatları arttı. İnşallah bu sene fiyatlar iyi gider." dedi.

TOKAT, AMASYA’DA DON OLDU, BURSA’DA FİYATLAR YÜKSELDİ

‘Bismillah’ diyerek siftah yaptıklarını dile getiren Bursa Merkez ve Kestel Ziraat Odası Başkanı Fevzi Fırtına ise fiyatların sevindirici olduğunu söyledi. Fiyatların, şimdilik yüksek olmasının sebebinin Tokat, Amasya, Samsun bölgesindeki geçtiğimiz 1 Nisan’daki don olayı olduğunu vurgulayan Oda Başkanı Fırtına, şunları kaydetti: "O bölgedeki don olayına rağmen Çanakkale, İzmir ve Bursa civarında şeftalinin iyi olması fiyatların artmasına vesile oldu. Bursa Ovası’nda üreticiler şeftali hasadına başladı. Şu anda şeftalinin kilosu 2-2,5 arasından yapılıyor. Fiyatlardan memnunuz ama fiyatların ilerleyen günlerde düşmesinden korkuyoruz. Zaten tarımda da girdiler gerçekten aldı başını gidiyor. Gübre, mazot aldı başına gidiyor. Bunlardan dolayı çiftçi olarak muzdaribiz. İnşallah Bursamızda şeftali iyi gider. Tüccarımız şeftalinin kilosunu 1 ile 1,5 lira arasında dalından aldı. Dalında alınan şeftali toplaması, ilacı ve gübresiyle 2 liraya mal oluyor. Bunun altında düştüğü zaman şeftali gerçekten para etmemektedir. Çiftçimizin giderlerini karşılamamaktadır."

Bu sene, şeftalilerin ilk etapta 2 liraya gitmesinin ileriki safhada iyi, kaliteli şeftalinin devreye girmesiyle 2,5 ile 3 lira arasından gideceğini tahmin etiklerini anlatan fırtına, "Bursa’da son yıllarda ‘Deveci ve Santa Maria’ armudumuz meşhur, onlardan da bu fiyat düzeyinde ücret bekliyoruz. Erkenci model şeftali, yerinde 2 ile 2,5 lira arasında gitmektedir. Erkenci şeftali hasadı 15-20 gün içerisinde biter. ‘Haleven, Gülaven ve Kristaven’ diye adlandırdığımız şeftali çıktığı zaman fiyatlar 3 lira düzeyinde seyreder. Son yıllarda ihracatımız düştü. Rusya’ya, Irak’a ciddi ihracatımız vardı, son yıllarda düştü. Düştüğü zaman iç piyasada değerlendirmek zor oluyor. Geçen sene Bursa’da 130 bin ton şeftali üretimi vardı. Bu sene 10 bin ton kadar bir düşüş bekliyoruz. Yer yer, hava bazlı don olayları oldu. İnegöl ve Yenişehir’de don olayları oldu. Düşüş fiyatlara muhakkak yansır." diye konuştu.

Cihan

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.