Bursa'da 'Mukaddes Miras' sergisi heyecanı

Bursa'da 'Mukaddes Miras' sergisi heyecanı

Diyanet İşleri Başkanı Görmez, 19. Yüzyıla kadar çeşitli dönemlere ait eşsiz mushaf örneklerinin yer aldığı mukaddes miras sergisini açtı.

Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, Bursa’da 9. yüzyıldan 19. yüzyıla kadar çeşitli dönemlere ait eşsiz mushaf örneklerinin yer aldığı Mukaddes Miras Sergisi’nin açılışını yaptı. Eşiyle birlikte katıldığı törende konuşan Diyanet İşleri Başkanı Görmez, “Bir kişi bizim atalarımızdan kalan mezarlıklarımıza cahil olarak girse, alim olarak çıkabilir” dedi. 
Birbirinden değerli 99 ayrı el yazma mushafının yer aldığı Mukaddes Miras Sergisi, İstanbul, Şanlıurfa, Diyarbakır, Mardin, Konya, Gaziantep ve Erzurum’dan sonra Bursa’da açıldı. Serginin açılış töreni, Orhan Cami İmamı Ali Keleş’in Kur’an-ı Kerim tilaveti ile başladı.
Ördekli Kültür Merkezi’ndeki açılışa eşi ile birlikte katılan Diyanet İşleri Başkanı Görmez, “Bir kişi bizim atalarımızdan kalan mezarlıklarımıza cahil olarak girse, alim olarak çıkabilir. Her mezar taşının üzerinde muhteşem yazılar vardır. Aynı şekilde biz Kur’an-ı Kerim’in hattına da önem vermişiz. Yeryüzünde sultanlarımız da dahil nice hattalar yetiştirmişiz. Son zamanlarda hat sanatı zayıflamıştı ama size bir müjde vereyim. Geçen birkaç ay önce İstanbul’da hattatlarla yaptığımız toplantıda hattatlar, hattın son 200 yılın doruk noktasında olduğunu söylediler. Hanımefendilerin hat sanatına ilgi gösterdiğini, muhsaf yazmaya başladığını öğrendim ve bundan büyük mutluluk duydum” diye konuştu.
Ramazan ayı boyunca açık kalacak olan sergiyi protokol üyeleriyle birlikte gezen Prof. Dr. Görmez, dönemin İslam coğrafyasındaki en meşhur hattatları tarafından kaleme alınan el yazma eserlerin kendisini heyecanlandırdığını söyledi. Görmez, serginin sanat danışmanlığını yapan Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi öğretim üyelerinden Yrd. Doç. Dr. Ali Rıza Özcan’dan bilgi aldı.
 
Haber7 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.