Bursa Siyahı için ilek bahçesi kurulacak

Bursa Siyahı için ilek bahçesi kurulacak

Uludağ Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği koordinatörlüğünde yürütülen "Bursa Siyahı İncir İçin İlek İnciri Çeşit ve Tiplerinin Saptanması ve İlek Bahçesinin Kurulması" projesinin tanıtım toplantısı yapıldı.

UYMSİB Yönetim Kurulu Başkanı Çalı, "Türkiye genelinde 2009 yılında yaklaşık 13 milyon dolar seviyelerinde olan incir ihracatı bu yıl 43 milyon dolar seviyelerine çıkmıştır" dedi.
 
Bursa'nın ihracat değeri en yüksek meyvelerinden olan "Bursa Siyahı" inciri için ilek (incirin döllenmesini sağlayan sinek) bahçesi kurulacak. Uludağ Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği (UYMSİB) koordinatörlüğünde yürütülen "Bursa Siyahı İncir İçin İlek İnciri Çeşit ve Tiplerinin Saptanması ve İlek Bahçesinin Kurulması" projesinin tanıtım toplantısı Uludağ İhracatçı Birlikleri'nde (UİB) yapıldı. Toplantıya, Bursa Vali Yardımcısı Hüseyin Eren ile ilgili kurum ve kuruluşların temsilcileri de katıldı. UYMSİB Yönetim Kurulu Başkanı Salih Çalı, toplantıda projeye ilişkin bilgi verirken, incirin oluşabilmesi için ileklemenin şart olduğuna dikkati çekti. Projenin aşamalarına değinen Çalı, şunları kaydetti: "İncir meyvesinin oluşabilmesi için erkek ilek incirine ihtiyaç var. Bu incir de esas olarak Ege Bölgesi'nden temin ediliyor. Fakat ne yazık ki bu denetimden geçmiyor. Biz bu soruna köklü bir çözüm için bu projeyi başlattık. Proje için Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü, Yalova Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü, Aydın İncir Araştırma Enstitüsü, İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ve UYMSİB olarak bir araya geldik."
 
PROJE ÜÇ YIL SÜRECEK
 
Çalı, projeyle Bursa Siyahı incir çeşidinin tozlanmasında kullanılabilecek en uygun ilek çeşit ve tiplerinin belirlenmesi ve bunlarla ilek bahçesi kurulmasının amaçlandığını vurgulayarek, "Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü (TAGEM) Ar-Ge Projeleri Destekleme Fonu tarafından destek alan projemiz, ilk etapta 3 yıl sürecek ve sonrasında da devam edecektir" dedi.
 
43 MİLYON DOLAR İHRACAT
 
Bursa Siyahı inciriyle ilgili son 6 yılda ihracat alanında yaşanan gelişmeler hakkında da bilgi veren Çalı, 2009 yılından 2014 yılına kadar Türkiye'nin Bursa siyahı inciri ihracatında 43 milyon dolar seviyelerine çıktığını belirtti. Türkiye genelinde 2009 yılında incir ihracatının yaklaşık 13 milyon dolar seviyelerinde olduğunu belirten Başkan Çalı, "İhracat bu yıl 43 milyon dolara çıkmıştır. Bu miktar olarak da 18 bin tona tekabül etmektedir. 2014 yılında ülke genelinde rekor seviyeye çıkan Bursa siyahı inciri ihracatı, birliğimizde de aynı başarı grafiğini yakalamıştır. Bu başarıyı, gıda güvenliği ve kaliteyi artırarak korumamız gerekiyor." diye konuştu. Proje Yürütücüsü Prof. Dr. Ümran Ertürk de projenin teknik detayları hakkında katılımcılara bilgi verdi.
 
AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.