Bursa artık dünya vitrininde

Bursa artık dünya vitrininde

Bursa'nın değerleri UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde. Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Hanlar Bölgesi, Sultan Külliyeleri ve Cumalıkızık Köyü'nün UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne girmesiyle Bursa'nın değerlerinin evrensel olarak tescillendiğini söyl

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Hanlar Bölgesi, Sultan Külliyeleri ve Cumalıkızık Köyü'nün UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne girmesiyle Bursa'nın değerlerinin evrensel olarak tescillendiğini söyledi. Bursa'nın değerlerinin UNESCO Dünya Miras Listesi'ne girmesi ile ilgili tanıtım ve basın toplantısı Kayıhan Hamamı Sosyal Tesisleri'nde gerçekleştirildi. Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, tarih başkenti ve medeniyetlerin kenti Bursa'nın UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde yer almasının heyecanını yaşadığını söyleyerek, 'Bursa'da tarihi bir dönem yaşıyoruz. Bursa'da yaşam bir şans, bu kente hizmet etmek de bizler için onurdur. Bursa'nın dünya gündemine taşınması, ecdadımızın emaneti olan bu kentin güzelliklerinin ve değerlerinin tüm dünya tarafından kabul edilmesi çok önemli. Bursa, evrensel değerde bir şehirdir. Bursa'nın değerlerinin UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde dünyada 998., Türkiye'de 12. sırada yer alması kentimizin güzelliklerinin dünya çapında tanınması açısından büyük değer taşıyor' dedi.
 
41 ADET DÜNYA LİSTESİNDE
 
UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne adaylık sürecinin çok zorlu bir süreç olduğuna vurgu yapan Başkan Altepe, 'Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü'nün çalışmalarıyla 2014 yılına kadar UNESCO Dünya Miras Listesi'ne 11 adet varlığımız ile UNESCO Dünya Miras Geçici Listesi'ne 41 adet varlığımızın alınması sağlanmıştır. 2000 yılında Bursa, Bursa ve Cumalıkızık Köyü Erken Osmanlı Dönemi Kentsel ve Kırsal Yerleşimleri' adı ile yapılmış olan başvuru ile dünya mirası geçici listesine alındı. Bursa'nın UNESCO başvuru süreci 2009 yılında, Büyükşehir Belediyesi ile Kültür ve Turizm Bakanlığı koordinasyonunda yeniden başlatıldı. Çalışmalar doğrultusunda başvuru şartları süreci ivme kazandı ve 2010 yılında alanlara yönelik sınırlar bakan oluru ile onaylandı. 2011 yılında, söz konusu sınırlara yönelik seri adaylık dosyası hazırlanmasına başlanarak konu ile ilgili birçok bilgilendirme, koordinasyon toplantısı ve panel düzenlendi. Adaylık sürecinde bir bütünü oluşturan adaylık dosyası ve yönetim planı çalışmalarının koordineli olarak yürütülmesi amacıyla 2011 yılında Bursa Alan Başkanlığı kurularak, Alan Başkanı olarak Prof. Dr. Neslihan Dostoğlu atandı. Bu konu ile ilgili geniş katılımlı arama toplantıları, çalıştaylar, atölyeler ve ilgili mevzuat gereği kurul toplantıları gerçekleştirildi' diye konuştu. Bursa'da UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne giren alanlar ise 'Bursa ve Cumalıkızık: Osmanlı İmparatorluğu'nun Doğuşu' Dünya Miras Alanı, Orhangazi Külliyesi ve çevresini içine alan Hanlar Bölgesi, Hüdavendigar (I. Murad) Külliyesi, Yıldırım (I. Bayezid) Külliyesi, Yeşil (I. Mehmed) Külliyesi, Muradiye (II. Murad) Külliyesi ve Cumalıkızık Köyü olmak üzere altı bileşenden oluşuyor.
 
Yeni Şafak 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.