Bürokrasi güneşimizi kaçırıyor

Bürokrasi güneşimizi kaçırıyor

Güneşi Türkiye’den yüzde 60 daha az olan Almanya’da güneş enerjisi gücü 38 bin megawatta ulaştı. Türkiye’de kurulu güç ise; 54 megewattan ibaret

Melis Kobal'ın haberi:

“Ne doğalgaz, ne nükleer, ne hidrolik... Güneş dünyanın en büyük elektrik kaynağı olacak.”
Uluslararası Enerji Ajansı’nın Eylül 2014’te hazırladığı güneş raporu böyle diyor, güneşin liderliği için 2050 yılını işaret ediyor. Uluslararası Enerji Ajansı Direktörü Maria van der Hoeven’a göre son yıllarda güneş sistemlerinin kurulum maliyetleri düştü ve bu da güneşin başlıca yatırım alanı olarak kullanılmasının önünü açtı.

Dünyada başta Almanya, ABD, Japonya, Çin olmak üzere pek çok ülke son yollarda güneş enerjisine olan yatırımlara hız verdi. Bu alanda lider Almanya. Güneş enerjisi Türkiye’den yüzde 60 daha az olmasına rağmen kurulu gücünü 2014 sonunda 38.200 MW (megawatt) çıkardı ve güneşte kurulu gücü yüzde 21’lik payla kömürün ardından ikinci sıraya yükseldi. Yani Almanya güneşte, Türkiye’nin 70 bin MW olan kurulu gücünün yarısından fazla (yüzde 54) olan kapasiteyi 15 yılda kurdu.

2023'te 20 bin MW hedefi

“Biz de ihtiyacımızın en az yüzde 20’sini rahatlıkla güneşten karşılarız” diyor Türkiye’nin en büyük güneş enerjisi platformu Solarbaba’nın Kurucusu Ateş Uğurel. Al Jazeera’ye konuşan Uğurel, şu anda güneşin elektrik üretimindeki payının binde bir civarında olduğunu, kurulu gücün sadece 54 megawatt olduğunu hatırlatıyor.

Uğurel’e göre sektörün önünün açılması için daha çok hükümet desteği gerek:
“Hükümet bu işi severse ve önünü açarsa çok hızlı bir şekilde gider. Çünkü finans da gelebilir, zaten yerli üreticiler başladı. Türkiye’nin güneşi bol, ekonominin buna ihtiyacı var. Önünün açılması, kemerinin genişletilmesi dışında başka bir isteğimiz yok.”

Türkiye'nin potansiyeli Avrupa'nın üç katı

Uluslarararası Güneş Enerjisi Topluluğu Türkiye Bölümü (GÜNDER) Başkanı Dr. Kemal Gani Bayraktar, Türkiye’nin Avrupa’nın en az üç katı güneş ışınımına sahip olduğunu anlatırken “Buna rağmen Almanya ve Avrupa'nın kuzeyinde güneş kurulu gücü Türkiye’den fazla” diyor. Al Jazeera’ye konuşan Bayraktar’a göre hükümet konuya olumlu yaklaşıyor, Türkiye şu anda gelişme sürecinde.
 
'İngiltere'nin güneşi mi var?'

Güneş Enerjisi Sanayicileri ve Endüstrisi Derneği Başkan Yardımcısı Mustafa Kiriş, Türkiye’nin 2023 yılında rahatlıkla 20 bin MW kapasiteye ulaşabileceği görüşünde. Türkiye’nin 2023 yenilenebilir enerji hedefinde güneşin payı ise sadece 3 bin MW. Al Jazeera’ye konuşan Kiriş, öğrenme sürecini bir an önce bitirmek gerektiğini vurguluyor:

“Gerçek piyasa işlerliği sağlayacak güçlere gelmemiz lazım. Almanlar 15 senedir destekleme ile yürüyen süreçte 38 bin MW çıkmış. İsrail, İtalya , İspanya bizden çok önce başladı. Bugün Romanya’da bile 1000 MW kurulu kapasite var. Devletin bunu isteyip istememesi önemli. İstiyorsa kolaylaştırıcı adım atmalı. Geldiğimiz nokta 54 MW, bundan ibaret. Türkiye 2023’te 20 bine çıkabilir. Niye Türkiye niye çıkmasın ki 2023’te? Almanya hedefi 2020’de 53bin MW. İngiltere 2020 hedefi  20bin MW. İngiltere’nin güneşi mi var?Türkiye niye hedeflemesin? Bundan sonraki hükümetlerden daha somut adımlar bekliyoruz.”

Kaynak: Al Jazeera

 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.