Burhaniye'de Asırlık Taş Baskıda Yağ Çıkarılıyor

Burhaniye'de Asırlık Taş Baskıda Yağ Çıkarılıyor

Türkiye’nin en önemli zeytin üretim merkezlerinden Balıkesir’in Burhaniye ilçesinde, Güneri Güven’e ait 100 yıllık taşbaskı zeytinyağı fabrikası faaliyete devam ediyor. Çok sayıdaki vatandaş eski damak tadını yaşamak için sızma üretimi yapan bu tesisleri

Türkiye’nin en önemli zeytin üretim merkezlerinden Balıkesir’in Burhaniye ilçesinde, Güneri Güven’e ait 100 yıllık taşbaskı zeytinyağı fabrikası faaliyete devam ediyor. Çok sayıdaki vatandaş eski damak tadını yaşamak için sızma üretimi yapan bu tesisleri tercih ediyor.
 
Pelitköy mahallesindeki Zeytinyağı Fabrikasına gelen zeytinler, önce yıkandıktan sonra dönen taşlarla ezildikten sonra torbalara konarak presleniyor. Hakiki sızma zeytinyağı üretimi yapan fabrikanın sahibi 60 yaşındaki Güneri Güven, tesislerin 1914 yılında yapıldığını söyledi. Yurdun değişik yerlerine yağ gönderdiğini anlatan Güven, pek çok insanın asırlık taş baskıyı tercih ettiğini söyledi. Taş baskı yağının ilgi gördüğünü anlatan Güneri Güven” Tesisimiz, 1914 senesinde Molla Osmanoğlu tarafından kurulmuş. Yüz yıldan beri faaliyet göstermektedir. Ben, 3. kuşak olarak devam etmekteyim. Tesisimiz yeri tabirle, taş baskı olarak çalışmaktadır. Zeytinler günlük olarak işlenip, hakiki sızma diye tabir ettikleri yağları üretiyoruz. Bu çıkan yağları, zeytinyağını iyi bilenler tercih ederler. Diğer kontiniden üretilen yağlara göre tadı daha leziz. Damak tadı daha iyidir. Fakat, kontinilerde yani yeni sistemlerde ürün daha çabuk işlendiği için müşteriler onları tercih ediyor. Ama, bizim de kendimize göre müşterimiz var. Çıkan yağları da pere kente olarak piyasaya pazarlıyoruz. Her geçen gün talep daha çok artıyor. Çıkan yağları de sipariş üzerine adreslere kadar gönderiyoruz kargoyla. Herkes bir defa yediği zaman vazgeçemiyor. Ve memnun kakıyor” dedi. İskender Yeşilbaş da.” Taş sıkma olarak zeytinyağının tadı damak tadı daha da güzel. Devamlı bunu yaptırıyoruz. Tadına doyamıyoruz. Diğer baskılarda da var ama, bu tadı tutmuyor. Taş baskı eski şey olduğundan dolayı damak tadından vazgeçemiyoruz” dedi.
 
Haberler 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.