Bunlar da Yunanistan'ın Ayasofyaları

Bunlar da Yunanistan'ın Ayasofyaları

Camiler müze, giriş biletle

Atinada, Müslümanlar namazlarını garajlarda, bodrum katlarında kılmak zorunda kalırken; müzeye çevrilen iki büyük camiye bilet alınarak girilebiliyor. Atinadaki Osmanlı yadigarı iki caminin hali tıpkı mahzun vaziyetteki Ayasofya gibi...
 
İbadete açık cami bulunmayan tek Avrupa başkenti olma özelliğindeki Atina’da, Osmanlı döneminden kalan iki cami turistlere hizmet veriyor. Atina’da yaşayan Müslümanlar camilerin ibadete açılmasını isterken; iki Osmanlı eseri cami, müze olarak kullanılıyor. Onbinlerce Müslümanın yaşadığı Atina’da, kentin en önemli tarihi merkezi Akropolis’in eteklerinde iki Osmanlı camisi bulunuyor. Müze olarak kullanılan Fethiye ve Cistaraki camilerine ancak turist olarak girilebiliyor.
 
Atina’da Hâlâ İbadete Açık Cami Yok
 
Atina’da cami tartışmaları uzun yıllardır sürüyor. Kentte Müslümanlar için cami yapımı konusu ilk olarak 1890’da çıkarılan 1851 sayılı yasayla gündeme geldi. Önce Pire’de Osmanlı hükümetine devredilmesi kararlaştırılan kamuya ait bir arazide “Türk Camisi” adıyla cami inşa edilmesi kararlaştırıldı. Bu gerçekleşmeyince, 1934 yılında Atina’da Mısır Enstitüsü ve cami yapılmasına karar verildi. Son olarak 2000 yılında Olimpiyat Oyunları kapsamında Atina’nın banliyölerinden Peyania bölgesinde bünyesinde ibadet yeri de bulunması öngörülen bir İslam kültür merkezi yapımı kararlaştırıldı.
 
Bodrum katlarında namaz
 
İtirazlar üzerine bu da gerçekleşmeyince 2006’da çıkarılan bir kanunla Atina’daki Votanikos semtinde Eğitim Bakanlığı’nın denetiminde Müslümanlar için bir ibadet yeri inşa edilmesi planlandı. Caminin inşaası için 7 yıllık aradan sonra 2013’ün Mayıs ayında ihale yapıldı. Caminin inşasına devam edilse de ne zaman bitirileceği konusunda kesin bilgi verilmiyor. Camisi bulunmayan tek Avrupa başkenti Atina’da, Müslümanlar, namazlarını garajlarda ve bodrum katlarında kılmak zorunda kalıyor.
 
Dizdar Mustafa Ağa Camii, “halk sanatları müzesi” olarak kullanılıyor
 
Başkent Atina’da Osmanlı’dan kalma Dizdar Mustafa Ağa Camii, 1759-1764 yıllarında inşa edildi. Atina’nın merkezindeki Monastiraki Meydanı’nda bulunan camiye, ancak turist olarak girilebiliyor. Cami, 1980’li yıllardan bu yana “halk sanatları müzesi” olarak kullanılıyor. Fethiye Camii, 2001 yılına kadar depo olarak kullanıldı
 
Fethiye Camii’nin, Fatih Sultan Mehmet’in Atina’yı 1458 yılında ziyareti anısına inşa edildiği kabul ediliyor. Cami, 1963 yılında içi boşaltıldıktan sonra 2011 yılına kadar arkeolojik eserler deposu olarak hizmet verdi.
 
Milli Gazete
 
ayasofya_banner.jpg

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.