Bulunan insan kemikleri Avrupa'daki Müslüman tarihine ışık tutuyor

Bulunan insan kemikleri Avrupa'daki Müslüman tarihine ışık tutuyor

American Journal of Physical Antropology Dergisinde yayınlanan yeni bir makalede, Güneydoğu ve Orta Avrupa'da yaşayan Müslümanlara dair önemli bulgular yer alıyor.

Ömer Çiftçi'nin Haberi

RİSALEHABER- Arkeologların ve Antropologların bölgede yaptığı çalışmalar son derece önemli görülüyor. Osmanlı Devleti zamanına ait olduğu tespit edilen insan kafatasları üzerinde çalışmalar yapan bilim insanları, Güneydoğu ve Orta Avrupa bölgesinde Müslüman geçmişine dair önemli bilgiler verdi.

Tarihsel belgelerin aksine, Macaristan ve Romanya bölgesinde bulunan bu kafatasları incelendiğinde, hem Osmanlı coğrafyasından bölgeye göç ettirilmiş, hem de bölgede pek çok Müslümanın yaşadığı ortaya çıkmış durumda. O yıllarda bu coğrafyada Avrupa toplulukları ile Ortadoğu toplulukları çoğunlukla iç içe girmiş ve ortak bir Müslüman kültür bile oluşturmuşlar.

Bulgular ayrıca Avrupa'daki İslam düşmanlarının da cevabını veriyor. İslam düşmanları, mülteci akınına karşı; "Osmanlı Devleti bu topraklarda hoşgörüsüz bir politika izledi, pek çok kişiyi Müslüman olmaya zorladı" tezini ortaya atıyor. Fakat kafatasları ile ortaya çıkan bulgular, bölgede Müslümanlar ile birlikte pek çok gayr-i Müslim unsurun da yaşadığını ortaya çıkardı.

Science Trends'in haberine göre araştırmacıların sıradaki durağı Hırvatistan olacak. Araştırmacılar bu bölgede de Osmanlı Devleti dönemine dair araştırmaları ile Avrupa'da İslamiyet'in tarihi ile ilgili önemli bulgulara imza atacak.

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.