Bulmacanın eksik parçası

Risale-i Nur’un Onuncu Söz’ü olan Haşir Risalesi’nin “12.Suret”inin başında çok temel bir inceleme kriteri elimize veriliyor. Bir şahsın eline verilmiş cihazlar acaba bulunduğu yer için mi, yoksa başka bir yerde kullanılması için mi verilmiş olduğuna bakmak ve o suretle o kişinin başka bir yere gitmeye aday olduğunu ve oraya sevk edildiğini anlamak. Temsilde bu ana nokta Peygamberimize işareten bir zabit üzerinden yürütülmüş.

Bir sonraki yazımızda vereceğimiz misali aynen ve daha yüksek bir surette o zabite uygulamanıza havale ederek (eser metninde verilen detaylı izahı yeterli bulduğumuzdan) bu noktada başka bir işe girişeceğiz ve önce size bir hatırlatmada bulunacağız.

Risale-i Nur eğitim programımızın 23. Söz’e ait bölümü olan 3. Keşfinde “Yaşam Tarzımıza Şüpheyle Bakmak” başlığı altında, insanın hayvandan farkını ve insanın bu dünya için değil, çok daha mükemmel bir başka âlem için yaratıldığını gösteren yüksek kabiliyeti ve donanımları üzerinde durmuştuk. Aşağıdaki adresten incelemenize havale ediyoruz:

https://www.risalehaber.com/yasam-tarzimiza-supheyle-bakmak-risale-i-nur-egitim-programi-18-17783yy.htm

Evet, potansiyelinin yüzde birini bile kullanamadan, hayallerinin binde birini bile gerçekleştiremeden ve âşık olduğu hayata milyonda bir nispetinde bile doyamadan bu dünyadan koparılan ve acımasızca dışarı atılan ve hiçliğe terk edilen bu fâni insanın önünde eğer bir başka ebedî hayat yoksa ve ölüm kesin olarak bir sonsa, bir yerlerde çok büyük bir yanlışlık var demektir.

Neden hayvandan yüz kat daha donanımlı olan insan, maddî yaşayış yönünden yüz kat aşağı düşsün ki? Bu durum hiç mantıklı görünmüyor.

Peki ya diğer bir âlem için yaratılmışsa? Tüm kabiliyetlerinin bu âlemde bir çekirdek gibi işlenmesi, filizlenmesi ve ağaç olarak ebedî meyveler vermesi için bâki bir âlem kendisini bekliyorsa?

O durumda bütün taşlar yerine oturur, bulmacanın tüm parçaları tamamlanmış olur ve anlamlı bir tablo ortaya çıkar, öyle değil mi?

O hâlde öyle olmalı! Başka türlü olmaz.

Buna hükmetmek bu kadar zor olmamalı. Bilakis aksini düşünmek konusunda zorlanmalıyız.

Çünkü geriye dönmemek üzere ayrılık ve yokluk, hiçbir yönden anlamlı ve işlevsel görünmüyor.

Böyle kısa zamanda yok olup giden bir şeyin ne doğru bir sebeple varoluş gayesi olabilir, ne anlamlı bir maksadı olabilir, ne de bir faydaya hizmet eden hikmeti...

Bu manayı aklımıza yakınlaştıracak ve çok daha çarpıcı bir şekilde anlamamıza yardımcı olacak meşhur bir misali, bir parça geliştirerek, bir sonraki yazımızda sizlerle paylaşacağız inşallah.

Risale-i Nur Eğitim Programı’mızın “Öldükten Sonra Dirilişin ve Ebedî Hayatın Varlığının İspatı” isimli bölümünün bir parçası ve Onuncu Söz-Haşir Risalesi’nin “12.Suret”inin izah metni olan yazımızda sunulan hakikatlerin tam olarak hissedilerek pekiştirilmesi için, eser metnini de içeren görsel destekli ders videosunu da aşağıdaki adresten izlemenizi tavsiye ediyoruz.

Keşif Yolculukları Risale-i Nur Eğitim Programı-57 Ders Videosu: (Bulmacanın Eksik Parçası) 

https://youtu.be/IxXwcK6iCNM

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.