Bulgaristan'daki Türkçe yayınlara düzenleme

Bulgaristan'daki Türkçe yayınlara düzenleme

Bulgaristan'da Türklere yönelik yayınları aktaran vericilerle ilgili yeni düzenleme yapıldı. Bulgaristan Ulusal Radyosu (BNR) günlük Türkçe program yayınını 3 saate çıkardı.

Bulgaristan Ulusal Radyosu (BNR) Türkçe program yayın süresini günde üç saate yükseltti.

Bugünden itibaren uygulanacak karar sonucu sabah kuşağındaki yarım saatlik Türkçe programın süresi bir saate çıkarıldı. Radyo, ayrıca her gün öğle ve akşam kuşaklarında birer saatlik haber ve başka içerikli programlar sunuyor.

Bu arada BNR'nin "eski teknoloji olduğu gerekçesiyle" kapatılan, ülkenin Türk ve Müslümanların yoğun olarak yaşadığı kuzeydoğu ve güneydoğu bölgelerinde sinyal aktaran orta dalga bandından yayın yapan vericilerle ilgili yeni bir düzenleme yapıldığı da öğrenildi.

BNR yetkililerinden edinilen bilgiye göre, ülkenin güneydoğusundaki Kırcaali şehrinde FM bandından yayın için izin verildi. Benzer sorunun yaşandığı Şumnu bölgesinde de FM bandı üzerinden yayın sağlanması için çalışmalar yürütülüyor. Halen Türk ve Müslümanlara yönelik orta dalgadan yayınların yapıldığı Bulgaristan'ın kuzeybatısındaki Vidin şehrinde de vericinin yayın gücü yükseltildi.

Bulgaristan'da 7,3 milyonluk nüfusunun yaklaşık yüzde 10'unu oluşturan Türk ve Müslümanların ilgiyle dinlediği günlük Türkçe programları aktaran vericilerin 1 Ocak 2015'te devre dışı bırakılması yerel halkın tepkisine neden olmuştu.

Geçen ay Bulgaristan'ı ziyaret eden TRT Genel Müdürü Şenol Göka, BNR Genel Müdürü Radoslav Yankulov ile görüşerek, ülkedeki Türkçe radyo yayınları ile ilgili sorunlara çözüm bulunmasını konuşmuştu.

Kuruluşunun 80. yıl dönümünü kutlayan BNR'nin arşivinde yaklaşık 5 bin Türkçe şarkının yanı sıra 2 bine yakın radyo tiyatrosu kaydı bulunuyor.

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.