Bulaşıkların yıkanmasını sonraya bırakmak günah mı?

Bulaşıkların yıkanmasını sonraya bırakmak günah mı?

Bugün akşam yemeği yendi yemekten sonra bulaşık yıkanmadı yarın sabaha kaldı. Bu kişinin başından bela eksik olmaz manasında bir hadis var mı?

Yarına bulaşık bırakan kişinin başından bela eksik olmaz, anlamında bir rivayet bulamadık.

Bununla beraber, konuyla ilgili hadis-i şeriflerden, yemekten sonra elleri yıkamak gibi, bulaşıkları da geciktirmeden yıkamanın tavsiye edildiği anlaşılabilir.

Hz. Peygamber (asm) Efendimiz, “Yemeğin bereketi, yemekten önce ve sonra elleri yıkamaktadır” (1) buyurarak, yemekten önce de sonra da ellerin yıkanmasını tavsiye etmiştir. Yemekten önce ellerin yıkanması kirleri, sonra yıkanması ise bulaşan yağ ve benzeri şeyleri temizler.

Peygamberimiz (asm) başka bir hadisinde ise şu uyarıda bulunmaktadır:

"Elinde yemek artığı ve kokusu varken onu yıkamadan uyuyup da (uykusu esnasında) kendisine zararlı bir böcek ilişen kimse, (başı­na gelenden dolayı) kendisinden başka kimseyi suçlamasın." (2)

Hadiste geçen “gamar”; yağ, kir ve et kokusu anlamlarına gelen bir kelimedir. Türkçede yemek artığı ve yağları olarak ifade edilir.

Yemek bulaşıklarından hoşlanan bazı haşereler ve mikroplar, yemek yiyip ellerini yıkamadan uyuyan bir kimsenin uykuda bulunmasını fırsat bilerek, üzerine çullanırlar ve elinde bulunan yemek bulaşıklarını yemek isterler. Bu sırada onun vücudunu da ısırarak kendisini zehirleyebilirler, hastalık bulaştırabilirler, başka zararlar verebilirler.

Bu hadis-i şerif; özellikle uykuya varacak kişilerin yemekten sonra ellerindeki yemek artıklarını yıkamalarının, diğer yemeklerden sonra el yıkamaya nispetle daha da büyük bir önem kazandığına dikkati çekmektedir.

Birçok âlim ilgili konuyla ilgili hadislere dayanarak, yemekten önce, temiz oldukları kesin olarak bilinmediğinde, ellerin ve yemekten sonra, yemek doğrudan elle yenmiş ve yemeğin eseri kalmışsa, ellerin ve ağzın yıkanmasının müstehab olduğunu söylemişlerdir. Bazı âlimlere göre ise sünnettir. (3)

Buna göre, yemek bulaşıklarının geciktirilmesi bazı haşerelerin, mikropların ve zararlı varlıkların gelmesine, çoğalmasına ve benzeri durumlara neden olabileceği için mümkünse ertesi güne bırakılmaması daha uygun olur.

Özetle, imkânı varsa her işi zamanında yapmak, yarına bırakmamak iyi olur. Ancak, bulaşıkları sabaha bırakmak günah değildir.

Kaynaklar:
1) Tirmizî, Etime, 39.
2) Ebu Davud, Etime, 53; Tirmizi, Etime 48; İbn Mace, Etime 22; Darimî, Etime 27; Ahmed b. Hanbel, 2/263, 344, 527.
3) bk. Fezyul-Kadir, 3/200, 6/376; Hattab, Menhel, 2/229.

Sorularla İslamiyet

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.