Bugünkü Amerikalılar, babaları kadar İslam'ı tanımıyor

Bugünkü Amerikalılar, babaları kadar İslam'ı tanımıyor

McAuliffe, İslam dini ve Kur'an-ı Kerim'in ABD'de yeterince iyi anlaşılmadığına vurgu yaparak, "Bugünkü Amerikalılar, 'Kurucu Babalar' kadar İslam'ı tanımıyor." dedi

Türkiye'nin Washington Büyükelçiliği'nde düzenlenen panele katılan ABD Kongre Kütüphanesi Ulusal ve Uluslararası Destek Programı Direktörü Jane McAuliffe, İslam dini ve Kur'an-ı Kerim'in ABD'de yeterince iyi anlaşılmadığına vurgu yaparak, "Bugünkü Amerikalılar, 'Kurucu Babalar' kadar İslam'ı tanımıyor." dedi.

Washington DC'deki Smithsonian Enstitüsü Freer ve Sacler Galerisi bünyesinde organize edilen "Aydınlanan Dünya: Kur'an El Yazmalarının Biçim ve Fonksiyonu Sempozyumu"nun açılış özel paneli, Türkiye'nin Washington Büyükelçiliği'nde yapıldı.

Panelde konuşan Kur'an araştırmaları alanında ülkenin önde gelen uzmanlarından McAuliffe, el yazması Kur'an-ı Kerimlerin ABD'de yayılması hakkında tarihi bilgiler verdi.

Kur'an-ı Kerim'in, Batı Afrika'dan kölelik için getirilen Afrikalı Müslümanlar eliyle Amerika kıtasına ulaştığını anlatan McAuliffe, Job Ben Solomon, Yarrow Mamout ve Ömer ibn Said gibi kişilerin bu süreçte önemli rol oynadığını söyledi.

Daha sonra özellikle ABD'nin kuruluş sürecinde Thomas Jefferson ve John Adams gibi bazı "Kurucu Babalar"ın da Kur'an'a büyük ilgi gösterdiğini kaydeden McAuliffe, ABD'deki ilk baskı Kur'an-ı Kerim'in ABD'nin İkinci Başkanı John Adams dönemine rastladığını ifade etti.

Jefferson ve Adams döneminde Kur'an

McAuliffe, panelin ardından AA muhabirine yaptığı açıklamada, günümüz ABD'sinde İslam ve Kur'an hakkında yeterince doğru bilgi edinilmediğini anlattı.

"Kurucu Babalardan Thomas Jefferson ve John Adams, İslam ve Kur'an hakkında bugünkü Amerikalılardan daha fazla şey biliyordu." diyen McAuliffe, o günkü koşullarda dönemin yöneticilerinin Kur'an'a gösterdiği ilgiye dikkat çekti.

"Bugünkü Amerikalılar, 'Kurucu Babalar' kadar İslam'ı tanımıyor." ifadesini de kullanan McAuliffe, ABD'nin dini ve sivil özgürlükler üzerine kurulduğu değerlendirmesini yaptı.

Jane McAuliffe, ülkenin bugün nasıl bir İslamofobik sorunla karşılaştığı sorusuna, "ABD dini ve sivil özgürlükler üzerine kurulmuştur; bunu reddeden bir kimse gerçek Amerikalı değildir." yanıtını verdi.

Washington Kültür ve Turizm Müşaviri Görkem Kurşunlu Karakuş da sempozyumun, 19 Ekim'de Smithsonian Enstitüsü Freer ve Sacler Galerisi ile Kültür ve Turizm Bakanlığı Türk ve İslam Eserleri Müzesi iş birliğinde açılan "Kur'an Sanatı: Türk ve İslam Eserleri Müzesinden Hazineler" adlı sergi kapsamında düzenlendiğini aktardı.

İslam sanatı alanında birbirinden önemli uzman ve akademisyenlerin sunumlarıyla devam edecek sempozyum, 3 Aralık'ta sona erecek.

aa

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.