Buğday fiyatı 1 lirayı geçti

Buğday fiyatı 1 lirayı geçti

Birçok ülkede olduğu gibi Türkiye'de de hububat üretiminde yaşanan düşüş nedeniyle kaliteli ekmeklik buğday fiyatının 1 liranın üzerinde seyrettiği, bu durumun ileride unlu mamullerin fiyatına da yansıyabileceği bildirildi.

Selçuk Üniversitesi (SÜ) Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Süleyman Soylu, bu yıl Türkiye ve dünyada kaliteli ekmeklik buğdayda üretim düşüklüğünün yaşandığını söyledi.
 
Kaliteli buğdayın, düşük ve orta kalitedeki buğdaylarla karıştırılmasıyla ekmek ve diğer unlu mamullerin üretildiğini ifade eden Soylu, şöyle konuştu:
 
"Geçen yıl hasat zamanı kaliteli ekmeklik buğdayın kilogram fiyatı 70-80 kuruş arasında seyrederken, bu yıl aynı kalitede buğdayın kilogram fiyatı 1 liranın üzerindedir. Bu yılki fiyatlarda geçen yıla göre kilogramda 20 kuruşluk artış söz konusu. Bu yıl hükümet buğday fiyatı açıklamadı. Hükümetin fiyat açıklamaması çiftçinin lehine olmuştur. Kaliteli ekmeklik buğdaydaki bu fiyat artışı, ekmek üretim maliyetlerine de yansıyabilir. Sadece ülkemizde değil, bu yıl dünyada da kaliteli ekmeklik buğday konusunda stokların çok yüksek olmadığı ifade edilmektedir."
 
Soylu, ekmeklik buğdayda fiyatın, makarnalık buğdayın üzerine çıktığına dikkati çekerek, şunları kaydetti:
 
"Bu yıl makarnalık buğday fiyatları, ekmeklik buğday fiyatları kadar artış göstermedi. Geçen yıl hasat sezonunda makarnalık buğdayların fiyatı ekmeklik buğday fiyatından daha yüksekti. Bu yıl fiyatı, ekmeklik buğdayların gerisinde kaldı. 2013 yılı hasat döneminde ekmeklik buğdayın kilogram fiyatı 70-75 kuruş iken, makarnalık buğdayın kilogram fiyatı 78-80 kuruş dolayında seyrediyordu. Bu yıl kaliteli makarnalık buğday fiyatı 85 kuruş civarında seyretmektedir."
 
Fiyatlar daha da yükselirse müdahale olabilir
 
Buğday fiyatlarının daha da yükselmesi durumunda devletin müdahale edeceğini tahmin ettiğini vurgulayan Soylu, "Kaliteli un üretiminde maliyet yükselebilir. Şu anda zaten ticaret borsasında fiyat 1 lira civarında. Hükümet, gerekli durumlarda kullanmak üzere 2,5 milyon tonluk ithalat izni aldı. Fiyatlar çok yükselirse devlet müdahale edebilir. Fiyatlar 110 kuruşun üzerine çıkarsa müdahale olabilir" diye konuştu.
 
AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.