Budistlerden yardım kuruluşlarına saldırı: 1 ölü

Budistlerden yardım kuruluşlarına saldırı: 1 ölü

Myanmar'ın batısındaki Rakhine (Arakan) eyaletinin başkenti Sittwe'de kalabalık bir grup Budistin, dün uluslararası yardım kuruluşlarının ofislerine taşlarla saldırması sırasında, 11 yaşında bir kız çocuğunun öldüğü bildirildi.

Malteser Uluslararası Yardım Örgütü binası önünde asılı bayrağın kaldırıldığına ilişkin haberlerin ardından yaklaşık 300 Budist, örgüt binasını kuşatmış, ardından yardım görevlilerinin evlerini taşlamıştı. Güvenlik güçleri ise grubu dağıtmak için havaya ateş açmıştı.

İlk gelen bilgilere göre yaralanan veya ölen olmadığının bildirilmesine rağmen, polisin grubu dağıtmak için havaya açtığı ateş sonucu, 11 yaşındaki Arakanlı bir kız çocuğunun öldüğü ortaya çıktı.

Bu arada olayların yatışması için Sittwe kentinde 11 saatlik sokağa çıkma yasağı ilan edildi.

Olayların, Müslümanlar ve Budistler arasındaki etnik sorunları daha da körükleyeceği düşünülen tartışmalı nüfus sayımı öncesinde yaşanması dikkati çekti.

30 Mart ile 10 Nisan arasında yapılacak ilk nüfus sayımında, kişilerin kendilerini 135 etnik gruptan birine dahil etmeleri ya da "diğer" seçeneğini işaretlemeleri istenecek ancak etnik gruplar arasında Rohingya seçeneği bulunmadığından Rohingya Müslümanlarının kendilerini "diğer" seçeneğine dahil etmeleri gerekiyor. Arakanlı Müslümanlar ise kendi etnik isimlerinin ankette bulunmamasına karşı çıkıyor.

Dünya tepki gösterdi

Birleşmiş Milletler (BM) yaptığı açıklamada, Sittwe kentinde güvenlik güçlerinin yetersiz oluşundan endişe duyulduğunu belirtirken, son saldırı kınandı.

BM İnsan Yerleşimleri Programı Myanmar Koordinatörü Toily Kurbanov ise yetkililere uygun ve gerekli tedbirlerin alınmasına yönelik çağrılar yaptıklarını ifade ederek, sorumlulara gerekli cevabın verilmesi gerektiğini söyledi.

ABD'nin Yangon Büyükelçiliği ise Sittwe kentindeki yetersiz güvenlik ortamından endişe ettiklerini açıkladı.

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.