Budist rahipler Müslümanlara karşı güç birliği yapıyor

Budist rahipler Müslümanlara karşı güç birliği yapıyor

Sri Lanka’da radikal Budist rahipler, tehdit olarak gördükleri Müslümanlara karşı güç birliği yapıyor.

Budist Bodu Bala Sena rahipleri, ülkede Müslüman azınlığa karşı binlerce taraftarlar toplarken, rahipler, Müslümanların Budist kadınlarla evlenmelerinin ve ülkeyi bölmelerinin yasaklanması çağrısında bulundu.

Rahiplerden 37 yaşındaki Galagoda Atte Gnanasara, ‘’Burası Budist bir ülke, neden çok kültürlü bir toplum olarak adlandırmaya çalışıyorlar? Herkes, Budist kültürü şemsiyesi altında yaşayamaz’’ dedi.

Öte yandan Sri Lanka’da çok sayıda kişi ve insan hakları çalışanı, radikal Budistlerin eylemlerinden endişeli. Budist rahiplerin, Budizm’in adını kirlettiği ve toplumda ayrılıklara neden olduğu düşünülüyor.

Hükümet, nüfusun yüzde 10’unu oluşturan Müslüman azınlığı savunmak veya korumak için çok nadiren adım atarken, Medya Bakanı Keheliya Rambukwella, Müslüman karşıtı eylemleri, ‘’Çok kültürlü toplumda normal kabul edilen küçük gerginlikler’’ sözleriyle nitelendirdi.

Rambukwella, işlerin ciddileşmesi durumunda harekete geçeceklerini ifade ederek, bu tür şeylerin, toplumu mahvedeceğinin farkında olduklarını sözlerine ekledi.

Ülkedeki Müslümanlar ise temelsiz komplo teorilerinin hedefi oldukları görüşünde.

Müslüman olmayanlara servis yapmadan önce yemeğin içine tükürdükleri veya Budist kadınlara, kısırlaştıran kimyasallarla kirletilmiş iç çamaşırları sattıkları yönündeki söylentilere dikkati çeken Müslümanlar, tüm bunların nedeninin ekonomideki güçlü konumları olduğunu belirtiyorlar.

Müslümanların, büyük bölümünün Sinhali dili değil de Tamilce konuşmaları nedeniyle Tamil isyancılarına karşı yürütülen savaşta askeri istihbaratta kilit rol oynadıkları biliniyor.

Colombo yerel konseyinin Müslüman üyesi Mucibur Rahman, 2009 yılındaki iç savaş zaferinden sonra, Budist Sinhali çoğunluğu, yeni bir hedef arayışında olmakla suçlarken, ‘’Hükümetin bize sırt çevireceğini asla aklımıza getirmezdik’’ dedi.

Rahman, Sri Lanka Devlet Başkanı’nın Tamil isyancılara karşı kazanılan savaştan sonra kendisine Sinhali Budist kahraman ve kurtarıcı imajı yarattığını savundu.

Sri Lanka hükümeti söz konusu görüşü ‘’saçmalık’’ olarak değerlendirirken, Bodu Bala Sena, ülkedeki Müslümanlara karşı 2012 ve 2013 yıllarında düzenlenen saldırılarda rolü olduğunu inkar ediyor.

Sinhali çoğunluk üyesi bazı kişiler de Bodu Bala Sena’nın tavrına şüpheyle yaklaşıyor.

İlk adı Susantha olan Sinhali bir işadamı, ‘’Bodu Bala Sena, ülkeyi dinsel ve ırksal bir çatışmaya itiyor. Bazen, dikkatleri ekonomi, sağlık ve eğitim gibi meselelerden başka bir yöne çekmek için hükümetle anlaşma yaptıklarından şüpheleniyorum’’ yorumunu yaptı.

Sri Lanka’da Adalet Bakanı ve Colombo Belediye Başkanının Müslüman olduğu biliniyor. Her iki yetkili de olaylarla ilgili açıklama yapmaktan kaçınıyor.

Ülkede 2012 ve 2013 yıllarında Budistler, onlarca camiye saldırmış, Müslüman ürünlerin boykot edilmesi, başörtüsünün ve helal gıdaların yasaklanması çağrısında bulunmuştu.

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.