‘Bu yılın oto satışı tahmini için nisan ayını bekliyoruz’

‘Bu yılın oto satışı tahmini için nisan ayını bekliyoruz’

Otokoç Otomotiv Türkiye’de satılan Ford markalı araçların yüzde 32,6’sının, Ford Truck marka kamyonların yüzde 21,3’ünün, Fiat markalı araçların yüzde 30,3’ünün, Volvo markalı araçların ise yüzde 45,3’ünün satışını gerçekleştirdiğini açıkladı.

Geçen yılın ilk yarısında taşıt kredilerindeki faiz oranları tarihin en düşük seviyesine gelmişti.

Otomotiv sektörü de 2001’den sonra en parlak satış rakamlarına ulaşmıştı. Ancak mayıs ayında Amerikan Merkez Bankası FED’in tahvil alımını azaltacağını duyurması üzerinde gelişmekte olan ülkelerin para birimleri süratle değer kaybetti. Oluşan kur farkının uzun süre kompanse edilmesine rağmen, ardından faiz artırımları, kredi kısıtlaması ve ÖTV zammı ile fiyatlar yüzde 20 oranında arttı. Bu nedenle 2014’te satışların adet bazında 800 binler civarında olacağını öngören şirketler tahminlerini revize etti. 2014 sektör değerlendirmesi için basınla buluşan Otokoç Otomotiv Genel Müdürü Görgün Özdemir, daha önce kendilerinin de 800 bin adetlik satış öngörüsüyle plan yaptıklarının altını çizerek, “Otomotiv pazarının yaklaşık yüzde 70’i ithal araçlardan oluştuğu için kura paralel etki yıl boyu devam edecektir. Eskiden net bir rakam tahmininde bulunurduk. Şimdi bunu yapamıyoruz. 600-700 bin adet arasında satış olacağını tahmin ediyoruz. Nisan ayı geldiğinde daha kesin bir şey söylenebilir.” diye konuştu. Özdemir gelişmelere göre satışların 600 binlere de inebileceğini, 700 binlerin üzerine de çıkabileceğini söyledi.

Tüm bu gelişmeler ışığında otomotiv sektörünün en yüksek ikinci pazar hacmine ulaştığını belirten üst yönetici, 893 bin aracın satıldığı 2013 yılında araç kiralama şirketleri Avis ve Budget’ı bünyesinde bulunduran otomotiv perakendecisi Otokoç’un 3,5 milyar liralık ciroya ulaştığını açıkladı. Özdemir’in verdiği bilgilere göre şirket geçen yıl 743 milyon liralık yatırım gerçekleştirdi. 72 bin yeni araç satışıyla yüzde 8’lik pazar payına ulaşarak en büyük 5. otomotiv perakendecisi oldu. Genel Müdür, marka bazında sahip oldukları pazar payları için şunları söyledi: “Türkiye’de satılan Ford markalı araçların yüzde 32,6’sının, Ford Truck marka kamyonların yüzde 21,3’ünün, Fiat markalı araçların yüzde 30,3’ünün, Volvo markalı araçların ise yüzde 45,3’ünün satışlarını gerçekleştirdik. Alfa Romeo, Lancia ve satışlarına henüz geçtiğimiz yıl başladığımız Jeep markalarıyla ise toplamda yüzde 44,1’lik bir satış payı elde ettik.” İkinci elde satışlarında yüzde 36 büyüme ile 19 bin adet satış gerçekleştirdiklerini de sözlerine ekledi.

 Otokoç, bu yıl için 829 milyon lirası 19 bin adet yeni araç alımı olmak üzere 845 milyon lira yatırım yapmayı planlıyor. 16 milyon lira ile ise yeni tesis ve ofis yatırımı yapacak. Görgün Özdemir, yatırım planlarını 800 bin adetlik satış üzerine yaptıklarının, bunları revize edebileceklerinin altını çizdi. Avis markasıyla Kazakistan pazarına gireceklerini duyuran Özdemir, Türkiye’ye saatlik kiralama firması Zipcar’ı getireceklerini de ifade etti.

Zaman

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.