Bu yemekler 'göz'e iyi geliyor

Bu yemekler 'göz'e iyi geliyor

Bursalı mutfak şefi Ömür Akkor, Türk Oftalmoloji Derneği ve bir ilaç firmasınca "Retina Sağlığı İçin Beslenme" çerçevesinde sağlıklı bir göz için 40 yemeğin ve tatlının tarifleri üzerine çalışma yapıldı.

Bursalı mutfak şefi ve yazar Ömür Akkor, Türk Oftalmoloji Derneği ve bir ilaç firmasınca şeker ve sarı nokta hastalığına bağlı oluşan görme kayıplarının önüne geçilmesi amacıyla yapılan çalışmada göz sağlığına yönelik yemek ve tatlı tarifleri derlendi.

Yaklaşık 40 çeşit yemek, salata ve tatlı çeşidi, 13 profesör ve 3 doçentin verdiği desteklerle bir yıllık çalışma sonucu hazırlandı.

Retina sağlığına iyi gelen tariflerin yanı sıra akademisyen ve uzmanların göz sağlığına ilişkin anlatımlarının da yer aldığı bu çalışmalar, "Retina Sağlığı İçin Beslenme" konulu kitapta toplandı.

Pratik ve kolay tariflerin bulunduğu eserde, karoten bakımından zengin sebze ve meyveler, deniz ürünleri ile zeytinyağının önemine vurgu yapılıyor.

Vişne kebabından hamsi mücverine

Retina sağlığının korunmasına yönelik, fırında domates, bal kabağı çorbası, havuç çorbası, ıspanaklı börek, asma yaprağında sardalya, kabak graten, zeytinyağlı havuç, vişne kebabı, kıymalı enginar sapı, türlü güveç, brokoli çorbası, hamsi mücveri gibi yemek tariflerini içeren çalışmada, ananaslı kek, kakaolu hurma topları, pekmezli yer fıstığı ezmesi, yufkalı kırmızı meyve gibi tatlı tarifleri bulunuyor.

Hazırladığı eserlerle birçok uluslararası ödül alan, Selçuklu ve Osmanlı mutfağına ilişkin araştırmaları ve kitapları bulunan şef Akkor, AA muhabirine yaptığı açıklamada, çalışmayı Türk Oftalmoloji Derneği hekimleriyle yaptıklarını söyledi.

"Tatlılarda bal ya da pekmez öneriyoruz"

Tariflerin kolay bulunabilir malzemelerden oluştuğunu dile getiren Akkor, "Zeytinyağı, tereyağı ve bol yeşilliğe önem verildi. Tatlılarda ise beyaz şeker yerine bal ya da pekmez kullanımı önerildi. Kızartmalarda ise zeytinyağı kullanarak fırında pişirmeyi öneriyoruz." ifadelerini kullandı.

Akkor, ananas, domates, karoten bakımından güçlü sebzelerin, havuç ve deniz ürünlerinin iyi geldiğini ve düzenli tüketilmesi gerektiğini vurgulayarak, "Tedavi aslında doğanın içinde. Bütün şifalar doğada gizli. Yediğimize, içtiğimize dikkat ederek, sağlığımızı koruyabiliriz. Özellikle şeker ve sarı nokta hastalığında görme kaybı yaşamadan bu yemeklerle sağlığımızı koruyabiliriz." diye konuştu.

"Beslenmenin retina sağlığı üzerindeki rolü"

Çalışmanın yapıldığı dönemde derneğin başkanı olan ve ekim ayında görevini devreden Prof. Dr. Reha Ersöz, modern tıpta sağlıklı beslenmenin önemli olduğunu söyledi.

Emeği geçenlere teşekkür eden Ersöz, "Çalışmada, beslenmenin retina sağlığı üzerindeki rolüne ilişkin bilgiler var. Retina, gözün beslenme ile ilgili en önemli yapılarının başında gelmektedir. Bununla birlikte göz ve görme duyusunun beslenme ile ilgili çok alanları vardır." ifadelerini kullandı.

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.