Bu yarışmada herkes kazandı

Bu yarışmada herkes kazandı

İran'da düzenlenen “5. Uluslararası Müslüman Öğrenciler Kur'an Yarışması”nda, “kıraat” dalında dördüncü olan Makedonyalı hafız Cemail Nuhiyu, böyle bir etkinliğe katılan herkesin kazandığını söyledi.

Nuhiyu, 47 ülkeden öğrencinin bir araya geldiği yarışmanın kendisi için çok güzel bir fırsat olduğunu ifade ederek, “Yarışmaya farklı ülkelerden gelen yaklaşık 70 öğrenci arkadaşımla çok güzel günler geçirdik, tanıştık ve kaynaştık. Arkadaşlarımın arasından dördüncülüğe layık görülmek çok gurur verici, bunun için Allah’a şükrediyorum. Ancak hepimiz buraya tek bir hedef için geldik, bu nedenle de aslında hepimizin kazanan olduğunu hissediyorum” dedi.

Henüz 10 yaşındayken kardeşiyle hafızlığı bitirdiklerini belirten Nuhiyu, daha sonra medrese eğitimi aldığını, ardından da üniversitede ilahiyat okuduğunu, Balkanlar, Avrupa, Türkiye, Hırvatistan ve Dubai'de olmak üzere birçok yarışmaya gittiğini dile getirdi.

İran’ı ise ilk defa geldiğini aktaran yarışmaya Makedonya İslam Birliği adına katıldığını bildirdi.

"Üsküp hala Osmanlı'nın bir parçası"

Yaşadığı Üsküp'te Osmanlının izlerine değinen Nuhiyu, Üsküp’ü hala Osmanlının bir parçası olarak gördüklerini, bölgede Kur'an-ı Kerim eğitimlerine eskiden olduğu gibi medreseler, camiler ve hatta evlerde devam edildiğini kaydetti.

Kentte birçok hafız yetiştiğini belirten Nuhiyu, “Sadece benim köyümde şuan itibariyle hafızlıklarını bitirmiş 100 talebe var. Camilerde, mekteplerde ve hatta evlerde Kur'an-ı Kerim öğretiliyor ve hafızlar yetiştiriliyor. İnşallah bu hafızlar gelecek nesillere çok güzel bir miras bırakacaklar” diye konuştu.

Öğrendiği Kur'an ilimlerini başkalarına aktarmayı hedeflediğini vurgulayan Nuhiyu, bundan sonra katılacağı yarışmalardan daha iyi bir derece almayı umut ettiğini söyledi.

Türklerden Üsküp’ü unutmamalarını ve burayı daha sık ziyaret etmelerini isteyen Nuhiyu, “Türk halkıyla derin bağlarımız var. İnşallah bu ilişkilerimiz gelecekte daha iyiye giderek devam edecek” şeklinde konuştu.

İran'ın Başkent Tahran’da, 1-4 Ocak tarihleri arasında, “5. Uluslararası Müslüman Öğrenciler Kur'an-ı Kerim Yarışması” düzenlenmişti. Yarışmaya aralarında Türkiye’nin de olduğu 47 ülkeden, 66 öğrenci katılmıştı.

Haberler 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.