Bu üniversitede kız-erkek sınıfları ayrıldı, darısı diğerlerinin başına

Bu üniversitede kız-erkek sınıfları ayrıldı, darısı diğerlerinin başına

Örnek bir uygulamaya imza atılarak kız ve erkek öğrencilerin sınıfları ayrıldı

Iğdır Üniversitesi İlahiyat Fakültesi öğrencilerinin öteden beri talep ettiği karma eğitime son verilmesi çağrısı en sonunda üniversite yönetimi tarafından kabul edildi. Bu yıl kız-erkek öğrenciler ayrı sınıflarda eğitim görecek.

Üniversitede faaliyet gösteren Yaşayan Kur’an Topluluğu (YAKUT) Başkan Yardımcısı Zülfü Dinç, konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada, “Üniversitemiz gerek topluluk olarak gerekse de ferdi olarak çabalarımız sonucu karma eğitimden vazgeçerek çok olumlu bir adım atmış oldu. Bu duyarlılığı gösteren öğrenci kardeşlerimiz ve hocalarımıza teşekkürlerimizi sunuyoruz. Şu anda kız ve erkeklerin ayrı olduğu sınırlı sayıda ilahiyat var. Rabbim bunların sayılarını arttırsın ve biz inanıyoruz ki kız-erkek sınıflarının ayrılması daha hayırlı olacaktır, eğitimin kalitesi artacaktır.” dedi.

Karma eğitimin fıtrata aykırı olduğunu söyleyen İlahiyat Fakültesi Öğrencilerinden Rüveyda Tatar, “Karma eğitimin ilahiyat fakültesinden kalkmasından memnun kaldım. İlahiyat okuyan bir insanın fıtratı karma bir eğitim ortamını kabul edemez. Hemcinslerimin olduğu bir ortamda hal ve hareketler yönünden olsun derse katılımdaki rahat ortam olsun daha verimli olacağına inanıyorum.” şeklinde konuştu.

İlahiyat Fakültesi 3’üncü sınıf öğrencisi Hilal Çolak da şöyle konuştu: “Kız arkadaşlarımızın karma eğitimin kaldırılmasını istemelerindeki başlıca nedenler, derslerde kendilerini yeterince ifade edememe ve utanma olduğunu belirtmek lazım. Karma eğitimin ilahiyat fakültesinden kaldırıldığını ilk duyduğumda oh be! dedim.”

İlahiyat Fakültesinde birinci sınıf öğrencisi olan Muhammed Deniz ise “Bizler Müslüman olmanın gereğini yerine getirmek zorundayız. Hz. Musa Medyen’e geldiğinde Hz. Şuayb’ın kızlarını kuyunun başında görüyor. Çobanlar hayvanlarını suluyorlar, fakat kenarda iki tane kız görüyor. Soruyor ‘Siz neden çobanların arasına karışmıyorsunuz.’ Diyorlar ki, ‘Onlar hayvanlarını çevirmeden biz onların arasına girmeyiz iffetimiz buna müsaade etmez. Babamız yaşlı olduğundan biz geldik fakat bekliyoruz, haremlik selamlık var. Erkek çobanlar gittikten sonra biz koyunlarımızı sulayacağız.’ Peygamberlerin hayatı böyleyken bizlerin de kurtuluşa erebilmemiz için bu kıssalardan faydalanmamız lazım.” şeklinde konuştu.

İlahiyat Fakültesi 3’üncü sınıf öğrencilerinden Emine Akalın, “Öncelikle olaya İslami yönden bakacak olursak tam manasıyla olmasa bile bu konuda büyük bir adım olduğunu düşünüyorum. Bu uygulama da herhangi bir olumsuz düşünceye sahip değilim ama sınıfla başlayan bu uygulamanın toplumu birçok alanına taşınmasının mümkün olabileceğine inanıyorum. Uygulamadan memnunuz, beraber derse girdiğim arkadaşlarımın çoğunun da memnun olduğunu söyleyebilirim.” dedi.

İlahiyat Fakültesi öğrencisi Emine Akgün, “Erkeklerle kızların sınıflarının ayrılması konusunda olumsuz bir düşünceye sahip değiliz. Bu ortamın bize sunulması, bizim sınıfta kendimizi daha rahat ifade etmemizi sağladı. Erkeklerle aynı ortamda çekinmeler oluyor. Kızlar konuşmamayı tercih ediyordu ve artık böyle ortamda daha rahat ders işliyoruz. Dersler bizim için daha verimli oluyor. Bu uygulama diğer üniversitelerde de olmalı. Çünkü özellikle Kur’an derslerinde bunun faydası çok büyük.” diye belirtti.

Üniversitenin doğru karar aldığını belirten 3’üncü sınıf öğrencisi Durmuş Baran Şaşar da “Üniversitenin bu yaklaşımının çok doğru buluyoruz. Zaten öğrencilerin de istekleri bu yöndeydi. İlahiyat Fakülteleri inşallah karma eğitim karşıtlıklarıyla diğer üniversitelere de örneklik teşkil edecektir. Hocalarımızın ve öğrencilerin çabalarını takdir edip teşekkür ediyorum.” dedi.

Öteden beri öğrencilerin defalarca talep etmesine rağmen adım atılmayan üniversitede FETÖ ile ilişikli 10 öğretim görevlisinin uzaklaştırılmasının ardından bu kararın alınması dikkat çekti. 

Zülfü Dinç - İLKHA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.
2 Yorum