Bu ülkede Müslüman manevi rehbere ihtiyaç büyük

Bu ülkede Müslüman manevi rehbere ihtiyaç büyük

Almanyalı Müslümanların hastane, hapishane, huzur ve bakımevlerinde Müslüman manevi rehberlere (telkin görevlisi) olan ihtiyacı büyüyor.

Almanyalı Müslümanların hastane, hapishane, huzur ve bakımevlerinde Müslüman manevi rehberlere (telkin görevlisi) olan ihtiyacı büyüyor. Bu konuda somut adım atarak rehber yetiştiren Mannheim Uyum ve Dinlerarası Diyalog Enstitüsü Müdürü Talat Kamran, dini teşkilatların desteğinin yetersiz olmasından yakınıyor. Manevi rehber sayısının acilen artmasını isteyen Kamran, “Bir manevi rehberin odaya ‘Selamünaleyküm' veya ‘Merhaba Yenge' diyerek girmesi hastayı psikolojik yönden rahatlatıyor.” diyor.

Hastanelerde, hapishanelerde, huzur ve bakımevlerinde yaşayan Müslümanların kendi dininden manevi rehberlere ihtiyacı giderek büyüyor. Müslüman manevi rehber yetiştirme konusunda çok geç kalındığı gibi, yetiştirilenlerin gerekli yerlerde istihdamında da zorluklar yaşanıyor. Müslümanları temsil eden teşkilatların desteğinin yetersiz olması ise bir diğer sorun.

Müslüman manevi rehberler Müslüman hastaların ihtiyaçlarını inançlarına uygun bir şekilde karşılama, acil durumlarla ilgili de eğitim aldıklarından dolayı kaza, ölüm gibi olağanüstü durumlarda olay yerine intikal etme ve gerekli hizmetleri yerine getirme gibi önemli görevler üstleniyorlar. Yaklaşık 20 yıldan bu yana Mannheim'da hizmet veren Mannheim Uyum ve Dinlerarası Diyalog Enstitüsü, altı yıldır hastane ve acil durumlarda Müslüman hastalara hizmet vermek için Müslüman manevi rehberler yetiştiriyor. Enstitü şimdiye kadar yaklaşık 120 Müslüman manevi rehber yetiştirmiş.

Müslüman manevi rehberlerin daha profesyonel hale getirilmesi için 2013 yılında başlatılan yeni eğitim projesi Baden-Württemberg Uyum Bakanlığı tarafından da destekleniyor. Osnabrück, Tübingen, Münster gibi tanınmış beş İslam Enstitüsü'nden destek alan proje, Almanya'da bir ilk olacak. Bu eğitimde bir standart yakalamak isteyen enstitüyü destekleyenler arasında Robert Bosch Vakfı da yer alıyor.

Ne var ki, artan ihtiyaç karşısında bunlar da yeterli değil. Projeyle ilgili konuşan enstitü müdürü Talat Kamran, yaşanan sorunlara değindi. Hıristiyan toplumda manevi rehberlerin birçok alanda yıllardır hizmet verdiğini söyleyen Kamran, Müslüman manevi rehber yetiştirmekte çok geç kalındığı görüşünde.

Müslüman dini cemaatlerden bekledikleri desteği görmemenin üzüntüsünü yaşadıklarını ifade eden Kamran şöyle konuştu: “Dini cemaatler bu konuda maddi ve manevi sorumluluk almalı. Manevi rehberler hepimizi ilgilendiren bir konu. Biz ancak eğitim açığını kapatıyoruz. Manevi rehber olabilecek insanları bulmakta zorlanıyoruz. Böyle bir sorumluluğun altından tek başına kalkmak mümkün değil. Başaramazsak bu hepimizin ayıbı olacak."

Manevi rehber olacak insanları bulmak için 6-7 ay uğraştıklarını söyleyen Kamran, dini cemaatlerden üzerine düşen görevleri yapmasını istiyor. Bu konuda bir standart oluşturmak istediklerini de söyleyen Kamran, “Kafasına göre herkes bu işi yapamaz. Manevi rehberlerin profesyonel bir eğitim alması şart.” dedi.

Manevi rehberleri hastanelere kabul ettirmekte zorlandıklarını da söyleyen Kamran “Şimdiye kadar devlet bize insani haklarımızı verdi ancak dini hassasiyetlerimize politikada ve toplumda yeterince yer verilmiyor. Dinimize tam anlamıyla sahip çıkamıyoruz. İslamiyet hala resmi din olarak kabul edilmedi. Bu toplumun bir parçasıyız artık. Kendimizi dinimizle kabul ettirmekte çok geç kaldık. Halbuki Müslüman manevi rehberlerin acilen yaygınlaşması lazım.” şeklinde konuştu.

Enstitünün hedefi üç yıl içerisinde Baden-Württemberg'in tamamında rehber açığını kapatmak. Stuttgart, Bodensee, Sigmaring, Ulm, Freiburg ve Mannheim'da verilen ve verilmesi planlanan eğitimlerde üç yılda yaklaşık 170 Müslüman manevi rehber yetiştirme planlanıyor.

KİMLER MANEVİ REHBER OLABİLİR?

Manevi rehber olmak isteyenlerin Almanca bilmesi, sağlam bir psikolojiye sahip olması yeterli. Enstitü başvuru yapanları mülakata çağırıyor. Eğitim hafta sonu veriliyor. Eğitim programında temel dini eğitim, rehberlik hakkında dersler ve iletişim kurma dersleri var. Yaklaşık yedi aylık eğitimin ardından manevi rehberler hastanelerde iki yıl staj yapıyor. Eğitim ücreti normalde bin 800 Euro olmasına rağmen manevi rehber olmak isteyenler resmi desteklerden dolayı sadece 180 Euro ödüyor.

Hıristiyan manevi rehberler bu işi meslek olarak yapabilse de bu henüz Müslüman manevi rehberler için mümkün değil. Müslüman manevi rehberler gönüllü olarak çalışıyor. Yeterli Müslüman manevi rehber olmadığı için bazı manevi rehberler iki hastanede birden görev yapıyor.

Cihan

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.