Bu tarihi eserler devletin korumasını bekliyor

Bu tarihi eserler devletin korumasını bekliyor

Antalya'da bir doğa yürüyüş grubu, tarihi St. Nikolaos yolu yürüyüşünde çeşitli tarihi eserlerle karşılaştı. Yürüyüşçüler, tarihi eserlerin Antalya Müze Müdürlüğü deposunda korunmasını istedi, ancak şu ana kadar ilgilenen olmadı.

Antalya'da Asi Yaban Keçileri Dağcılık ve Doğa Grubu, 8 Aralık 2014 tarihinde düzenlediği doğa yürüyüşünde birçok tarihi esere rastladı. Grup lideri Metin Atasayar, tarihi eserlere yönelik Antalya Müze Müdürlüğü'ne bilgi verildiğini, ancak hiçbir işlem yapılmadığını dile getirdi. Demre bölgesinde Muskar- Alakilise- Günağı- Yılanbaşı- Beymelek mevkilerini kapsayan St. Nikolaos yolları keşif yürüyüşü yaptıklarını anlatan Metin Atasayar, özellikle Günağı bölgesinde sehpa büyüklüğünden cep telefonu boyutlarına kadar irili, ufaklı antik dönemlerden kalma işlemeli taş eserlerle karşılaştıklarını söyledi.

Bu kıymetli eserlerin yerlere saçılmış durumda olduğunu ve bir bölümünü de fotoğrafladıklarını dile getiren Metin Atasayar, eserlerin bulundukları noktayı koordinatlarıyla tespit ettiklerini kaydetti. 

Etkinlik dönüşü yürüyüş grubundan Sümer Erol Sarı'nın, Antalya Müze Müdürlüğü yetkilileriyle görüşerek bu değerlerin müzeye ait bir depoda saklanması gereğini talep ettiğini belirten Atasayar, “Defineci diye adlandırılan talancı kişiler tarafından bu eserlerin yerlerinden çalınarak yurtdışına satıldığı hepimizin malumudur. Müdürlüğün, eleman yetersizliğinden olsa gerek bu konuda bir çalışması olmadığını üzülerek görmekteyiz" diye tepki gösterdi. 

BAZILARI YERİNDE YOK

Nitekim aynı bölgeye birkaç gün önce başka bir doğa grubunun yürüyüşü için keşif gezisi yapıldığını kaydeden Atasayar, daha önceki tespit ettikleri eserlerden bazılarının olmadığının görüldüğünü dile getirdi. Müze yetkililerine seslenen Atasayar, “Biz doğaseverler olarak, eserlerin sizlerin kontrolünde korumaya alınmasına yardımcı olacağımızı bilmenizi ve gereğinin acilen yapılmasını rica ediyoruz" dedi.

DHA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.