Bu taksi insan değil, sadece çöp taşıyor

Bu taksi insan değil, sadece çöp taşıyor

Balıkesir Belediyesi tarafından uygulayama koyulan "Çöp Taksi" hizmeti, vatandaşların beğenisini topladı.

Özellikle çarşı bölgesinde ring yapan iki adet çöp taksi, gün boyunca biriken çöpleri topluyor. Saat 24.00'a çalışan araçlar, talep üzerine adrese gidip çöpleri alıyor.

Başkan Yardımcısı Ali Öztozlu, belediyenin yeni hizmeti hakkında bilgi verdi. Özellikle çarşı bölgesinde bulunan esnafın işlerini kolaylaştıracağını belirterek, "Vatandaşlarımızdan olumlu tepkiler alıyoruz. Çöp taksi uygulamasını, iki adet üç metreküplük araçla yapıyoruz. Bu araçlardan biri tamamen çevreye dost, elektrikle çalışıyor. İki aracımız, farklı rotalarda çarşı merkezinde gün boyu ring yapıyorlar. Sabit çöp konteynerleri, bazen özel durumlarda (ev taşınmalarında, eve eşya alınmasında vb.) bir saatte dolabiliyor. Bu durumda çöp taksilerimiz devreye giriyor." dedi. Haftanın yedi günü saat 24.00'e kadar çalıştıklarını kaydeden Başkan Yardımcısı Öztozlu, "Vatandaşlarımız, bu saatler arasında 444 40 10 numaralı çağrı merkezini aradıklarında hizmetten faydalanabilir. Vatandaşlarımız, araçlarımızın kapasitesinin küçük olduğunu düşünebilirler. Araçlarımız damperli olduğu için kasa dolduğunda çöp sahasına gitmiyorlar. Diğer büyük hacimli kamyonlara çöp transferi gerçekleşiyor. Böylece zaman kaybetmiyor ve rutin olarak işine devam ediyor." diye konuştu. Uygulamanın Türkiye'de birkaç belediyede de yapıldığını söyleyen Öztozlu, "Ancak çalışma mantığı tamamen farklı. Örneğin İstanbul'da bir belediye bu uygulamayı yapıyor. Büyük çöp araçlarının giremediği dar sokaklarda hizmet vermek için çalıştırılıyor. Bizim gibi çağrı alınıp da çöplerin alındığı bir uygulama bulunmuyor. Balıkesir'de bu uygulama yaklaşık bir hafta önce başladı. Şu anda günlük iki üç çağrı alıyoruz. Talep olması halinde araçların sayısını arttırabiliriz." dedi.

Ayrıca iki adet kaba atık toplayan aracın da hizmet verdiğini dile getiren Ali Öztozlu, "Örneğin evlerde yapılan tadilattan dolayı ortaya çıkan moloz atıklarını topluyoruz. Bir olan araç sayımızı, gelen talep üzerine iki araca çıkardık. Bu uygulamanın sosyal yönü de ortaya çıktı. Vatandaşlarımızın kullanmadığı koltuk, çekyat gibi mobilyalar, tadilat ve tamiratı yapılıp ihtiyaç sahiplerine veriliyor. Türkiye'de teknolojiyi en iyi kullanan belediyelerin başında geliyoruz. Örneğin buharlı yıkama aracı, yol yıkama araçları, vakumlu süpürge araçları, kaldırımlarda gezen yıkama araçları, kaba atık aracı, köpüklü yıkama aracı, konteyner yıkama aracı gibi çok hizmetler var. Ayrıca şehir merkezindeki bütün okullar ve camilerimizin temizliğini yapıyoruz. Geçen yıl bütün camilerimizin halılarını yıkadık." ifadelerini kullandı.

Cihan

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.