Bu sistem 2 milyar liralık enerji tasarrufu sağlayacak

Bu sistem 2 milyar liralık enerji tasarrufu sağlayacak

Bu sistem 2 milyar liralık enerji tasarrufu sağlayacak

 
Yazın sıcak günlerinde evler, işyerleri, alışveriş merkezleri ve metro gibi alanları soğutmak artık daha ekonomik olacak. İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ)'nin yürütücülüğünü üstlendiği "TÜBİTAK Akıllı Soğutma Sistemi Geliştirilmesi" projesiyle ısıtma soğutma sistemlerinde yüzde 10 enerji verimliliği sağlanacak. Kontrol algoritmaları uygulanarak oluşturulan elektronik kart sayesinde Türkiye, 24 milyar lira harcadığı ısıtma soğutma sistemlerinde 2 milyar lirayı aşkın tasarruf edecek.
 
Proje yürütücüsü İEÜ Fen Bilimleri Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Cüneyt Güzeliş, sanayiye dönük bu çalışmada Ege ve İzmir Kâtip Çelebi üniversitelerinden araştırmacıların da yer aldığını söyledi. Güzeliş, "Projemiz, bir soğutma sistemi geliştirilmesi ama akıllı bir soğutma sistemi geliştirilmesidir. Elektrik enerjisi tüketiminde çok önemli bir yere sahip. Amacımız, elektrik enerjisinin 40'ını tükettiğimiz ısıtma soğutma alanında verimlilik sağlamak. Çalışmalarımız sonucunda bir elektronik kart ortaya çıkardık. Bu elektronik kart sayesinde yüzde 10'nun üzerinde bir enerji verimliliği sağlayacağız." dedi.
 
'EKONOMİYE ÖNEMLİ KATKI SAĞLANACAK'
 
Teorik ve aynı zamanda uygulamalı deneysel araştırmalarda başarılı sonuçlar ortaya çıkardıklarını kaydeden Prof. Dr. Güzeliş, Türkiye'nin toplam elektrik sarfiyatının 60 milyar lira olduğu bilgisini verdi. Projede sensörler sayesinde soğuk havanın ölçüldüğünü, bunun elektrik işareti olarak karta ulaştığını anlatarak, “Soğutma sisteminin en temel unsuru, elektrik enerjisinin yüzde 80'ini tüketen kompresördür. Oluşturduğumuz elektronik kartla kompresörün hızını değiştirmek üzere ona bir kontrol işareti veriyoruz. Bunu yaparken de sistemin sadece çıkışından değil, çok farklı noktalarından sensörler yardımıyla aldığımız işaretleri kullanıyoruz. Böylece ısıtma soğutma sistemlerinin enerji verimliliğini arttıracağız. Bu sayede metro, alışveriş merkezleri gibi büyük yerlerde elektrik giderleri önemli ölçüde azalacak." diye konuştu.
 
Cihan 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.