Bu sene iç pazar küçülecek, ihracata odaklanmalıyız

Bu sene iç pazar küçülecek, ihracata odaklanmalıyız

Türkiye’de 2013’te toplam otomotiv sektörü üretimi bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 5 arttı ve 1 milyon 126 bin adede yükseldi.

Türkiye’deki otomotiv satışları 2013’te yüzde 9 artışla 893 bine ulaştı. 2013’ün başarılı geçtiğin belirten OSD Başkanı Kudret Önen, “Ancak iç pazarda ÖTV artışları ile daralacak talep 2014’te üretimi daha çok ihracata bağımlı kılacak ve bu durum sanayimiz için risk oluşturacak.” dedi.

Otomotiv pazarında satışlar 2013’te 2012’ye göre yüzde 9 oranında artarak 893 bin adet düzeyinde gerçekleşti. Geçen yıl toplam üretim; bir önceki yılın aynı dönemine göre, yüzde 5 arttı ve 1 milyon 126 bin adede yükseldi. Otomotiv Sanayii Derneği (OSD) tarafından hazırlanan ‘Yıllık Değerlendirme Raporu’na göre, geçen yıl ihracat yüzde 13 arttı ve 828 bin adet oldu. Avrupa Birliği’nde (AB) devam eden krize rağmen ihracat yeni modellerle artarken, iç pazarda otomobil talebi artışı ithal ürünlerle karşılandı. 2014 yılına ilişkin görüşlerini dile getiren OSD Yönetim Kurulu Başkanı Kudret Önen, “2011’e göre zorlu geçen 2012 yılından sonra 2013 yılında sanayimiz başarılı bir yılı geride bıraktı. 2014 yılı ise otomotiv sanayimiz açısından, özellikle iç pazar için zorlu bir yıl olarak görünüyor. İç pazar kaynaklı bir küçülmeye paralel üretimde azalma olabilir. İç pazarın üretim üzerindeki olumsuz etkisini ihracat artışı ile kapatmalıyız. Dolayısı ile 2014 yılında ihracata daha fazla odaklanmalıyız.” dedi. Önen’e göre 2013’te sektör AB’de devam eden krize bağlı olarak oluşan daralmayı Ar-Ge ile desteklenen yeni ürünlerle aştı ve yeni modellerle de ihracatını artırdı. Otomotiv sanayii ihracatı 2012 yılına oranla geçen yıl yüzde 12 artarak 21,5 milyar dolara ulaştı. Otomotiv sanayii elde ettiği bu başarı ile Türkiye ihracatına ve ekonomisine katma değer sağlayan sektörler sıralamasında ilk sırada yer aldı. Otomotiv sanayiinin ihracattaki gücünün büyük bölümünü iç pazardan aldığına dikkat çeken Kudret Önen, “İç pazarda daralan talep 2014’te üretimi daha çok ihracata bağımlı hale getirecek ve bu durum da sanayimiz için risk alanı yaratacaktır. Baskı altında tutulan bir iç pazar ile de küresel rekabette istediğimiz başarıyı elde etmemiz ve yatırımcıları ülkemize çekmemiz zor. Güçlü bir iç pazarın büyük yatırımları getirdiğini unutmamalıyız.” dedi. 2014 yılı öngörüsünde bulunan Kudret Önen, “Bu sene üretim bin 100-bin 200, ihracat ise 810-850 bin adet düzeyinde olur.” diye konuştu.

Geçen haftaki ÖTV artışı ve krediler üzerindeki sınırlandırmalara ilişkin olarak da Önen, “Otomotiv sanayiimiz gerçekleştirdiği yatırımlar ile kapasitesini 1,6 milyona kadar çıkardı. Özellikle yeni teşvikler ile hem kapasitemiz arttı hem de çok önemli projelere başladık. Ancak pazarın talep yapısını olumsuz yönde etkileyen ani vergi artışları sektör için iç talebi daraltan olumsuz bir gelişmedir.” dedi.

Zaman

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.