Bu rahatsızlık erkeklerde daha çok görülüyor!

Bu rahatsızlık erkeklerde daha çok görülüyor!

Samsun da özel bir hastanede görev yapan Üroloji Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Abdullah Açıkgöz, böbrek taşının erkeklerde kadınlara oranla daha çok görüldüğünü söyledi.

Üroloji uzmanı Yrd. Doç. Dr. Abdullah Açıkgöz, toplumda sıkça görülen böbrek taşı rahatsızlığında 2 santimetreden büyük olan taşların 'Perkütan Nefrolitotomi' yöntemi ile alındığını belirtti. Yrd. Doç. Dr. Açıkgöz, böbrek taşının genellikle sancı ile fark edildiğini belirterek, "Çok küçük boyuttaki böbrek taşlarını düşürmek için bol su içip koşan, zıplayan, ip atlayan, voleybol, basketbol oynayanlar aslında yanlış bir şey yapmıyor ama büyük taşları doğal yöntemlerle düşürmek çok zor. Bu gibi durumlarda taşları düşürmek için tıbbın yardımına ihtiyacımız var. Çünkü sert ve yaklaşık 2 santimlik taşlardan bu şekilde kurtulmak genelde mümkün değil. Ses dalgaları ile taş kırma yönteminde, 2 santimden büyük taşlarda başarı oranının düşük olduğu bilinmektedir" dedi.
 
Şiddetli böbrek ağrısına neden olan böbrek taşı, erkeklerde kadınlara oranla daha yaygın olarak görüldüğünü dile getiren Yrd. Doç. Dr. Açıkgöz, taşların büyük ve düşürülemiyor olması durumunda 'Perkütan Nefrolitotomi' yöntemini uyguladıklarını kaydetti. Yrd. Dr. Açıkgöz, "Bu yöntemde genel veya bölgesel anestezi altında vücut dışından cilde yaklaşık 2 santimetrelik bir kesi yapılarak direkt olarak böbreğe girilmektedir. Büyük taşlar bu girişten yerleştirilen özel cihazlar kullanılarak önce kırılır daha sonra da vücut dışına alınır. Bu ameliyat yönteminin en büyük avantajı büyük taşların tedavisinde kolaylık sağlanmasının dışında vücutta büyük bir kesi olmadığı için hastaların günlerce yatağa bağlı kalmasını gerektirmemesidir. Bu yöntem hastaların ameliyattan 6 saat sonra ayağa kalkmalarına olanak sağlamaktadır" diye konuştu.
 
Haberler 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.