Bu projeyle dünyayı eğitecekler

Bu projeyle dünyayı eğitecekler

Anadolu Üniversitesi, bugün devreye soktuğu “AKADEMA” adlı projesiyle, eğitim hizmetlerini bir kez daha sınırlarının ötesine taşıdı.

Üniversite, sadece Türkiye değil bütün dünyadaki insanların rahatça kullanabileceği proje ile dağdaki çobandan ev hanımına kadar 7’den 77’ye herkese ücretsiz eğitim imkanı sunuyor. 

Anadolu Üniversitesi tarafından her yaştan ve eğitim seviyesinden bireyin yaşamboyu öğrenme ihtiyaçlarını hedef alan yeni proje, kitlelerin kullanımına açıldı. Açıköğretim geleneğindeki “açık” ifadesiyle birebir örtüşen bu model çerçevesinde Anadolu Üniversitesi’nin bilgi birikimi, kültürü ve deneyimi ile şekillenen yaşamboyu öğrenmeye yönelik dersleri, hiçbir ön koşul olmaksızın ve ücret talep etmeden, internet üzerinden kitlelerin kullanımına sunuldu.

Anadolu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Naci Gündoğan, üniversite olarak temel sloganlarının “yaşam boyu eğitim” olduğunu söyledi.

“Bu slogan çerçevesinde tüm yaş gruplarına, tüm eğitim gruplarına eğitim hizmeti sunan bir üniversiteyiz” diyen Prof. Dr. Gündoğan, “Bu kapsamda üniversitemizin sosyal sorumluluk projesi kapmasında yeni bir faaliyeti var. Bu faaliyet “AKADEMA”. AKADEMA, kitlesel açık ders portalı. Bu portal aracılığıyla açık ders malzemelerimizi tüm dünyanın hizmetine sunacağız aslında. Dünyanın gelişmiş ülkelerinde son yıllarda uygulanan bir sistem bu. Ülkemizde de bu anlamda en geniş, en kapsamlı ders portalı olacak. Bu portala tüm vatandaşlarımız dünyanın neresinde olursa olsun ilgili web sitesine girmek kaydıyla ulaşabilecekler. İlk etapta sunacağımız 58 derse ilişkin öğrenme malzemesini ücretsiz olarak kullanabilecekler. Burası, her yaş grubundan, her eğitim grubundan insanın ücretsiz olarak kullanabileceği bir ders havuzu” ifadelerini kullandı.

Bu portaldaki ders sayısını hızla arttıracaklarına değinen Prof. Dr. Gündoğan, çok kısa bir süre sonra bu portalda yüzlerce dersi tüm dünyanın hizmetine sunmuş olacaklarını kaydetti.

EV HANIMLARINDAN EMEKLİLERE KADAR HERKESE HİTAP EDİYOR

Rektör Gündoğan, AKADEMA’nın, Anadolu Üniversitesi’nin şimdiye kadar sunmuş olduğu toplumsal hizmetlerin, sosyal projelerin en önemlilerinden bir tanesi olacağına dikkat çekerek, “Bu hizmetten üniversite öğrencilerimiz, başka üniversitelerde okuyan öğrencilerimiz faydalanabilirler. Ev hanımları, emekliler gibi internet erişimi olan herkesin rahatlıkla ulaşıp kullanabileceği, Anadolu Üniversitesi’nin birikimini yansıtan, öğretim üyelerinin emeklerini yansıtan güzel bir hizmet oldu. İnşallah ben bu portalın önümüzdeki dönem daha da genişleyerek süreceğini umut ediyorum. Anadolu Üniversitesi şimdiye kadar dağdaki çobandan, cezaevindeki mahkuma kadar, evinden çıkamayan engelliye ve ev hanımlarına kadar tüm toplumun birimlerine, toplumda yaşayan tüm insanlara ulaşmaya çalıştı. Aynı şekilde bu hizmet kapsamında da gerek Türkiye, gerekse yurt dışında yaşayan tüm insanlara bu dersler aracılığıyla ulaşacak ve toplumsal sorumluluğunu da yerine getirmiş olacak. Ben portalın hayırlı uğurlu olmasını diliyorum” diye konuştu.

“BU PORTAL İÇİN ÖĞRETİM ÜYELERİMİZİN ÇOK ÖNEMLİ DESTEKLERİ OLDU”

“Bu portal için öğretim üyelerimizin çok önemli destekleri oldu” diyen Prof. Dr. Gündoğan, şöyle devam etti:
“Bu dersleri hazırlayan tüm öğretim üyelerimize ben teşekkür ediyorum. Aynı şekilde Açıköğretim Fakültemizin değerli çalışanlarının çok ciddi destekleri oldu. Açıköğretim Fakültesi’nden Yard. Doç. Dr. Sinan Aydın arkadaşımızın, aynı şekilde İlker Kayabaş arkadaşımızın çok ciddi çalışmaları oldu. Bu portalı hazırlamak için titizlikle çalıştılar. Yine aynı şekilde dekanımız Yücel Güney hocamızın bu portalın oluşmasında çok ciddi katkıları oldu. Tabii ki bu Anadolu Üniversitemizin çalışanlarının emeğinin ürünü olarak hizmete sunuluyor.”

BU SAAT İTİBARİYLE HİZMETE GİRDİ

Prof. Dr. Gündoğan, AKADEMA’nın bu saat itibariyle hizmete girdiğini de bildirerek, şöyle konuştu:
“Bu saatten itibaren tüm kullanıcılar bu portaldaki dersler aracılığıyla derslere girerek gerekli öğrenme materyallerine ulaşabilirler. Ben herkese hayırlı olmasını diliyorum. İnşallah bundan sonra da bu yöndeki topluma yönelik hizmetlerimiz devam edecek.”

AKADEMA NEDİR?

http://akadema.anadolu.edu.tr web adresinden AKADEMA markasıyla yayınlanacak olan Anadolu Üniversitesi Kitlesel Açık Ders Portalı, yenilikçi bir öğrenme platformudur. Bilgi ve iletişim teknolojilerinin gelişimine paralel olarak değişen ve gelişen yeni eğitim-öğretim modellerinden biri olan Massive Open Online Courses (MOOCs) modeli çerçevesinde tasarlanmıştır. Türkçe “Kitlesel Açık Çevrimiçi Dersler” olarak ifade edilen MOOC’lar, büyük hedef kitlelerin çevrimiçi öğrenme süreçlerine yoğunlaşmış informal bir eğitim modelidir.

PROJENİN AMACI

Üniversiteler aracılığıyla sunulan ön lisans, lisans, yüksek lisans ve doktora seviyelerindeki programlar bireylerin yaşamboyu öğrenme ihtiyaçlarını karşılamada yetersiz kalmaktadır. Baş döndürücü bir hızla gelişen bilgi ve iletişim teknolojilerine paralel olarak günlük yaşantıdan iş hayatına kadar her pozisyonda bireyler hızlı, etkili ve verimli bir öğrenme deneyimi arayışı içerisine girmişlerdir. Bu düşünceden hareketle tasarlanan AKADEMA’nın temel amacı, Anadolu Üniversitesi’nin bilgi ve birikimini daha geniş kitlelere yayarak değişen öğrenme ihtiyaçlarına etkili bir biçimde yanıt verebilecek yenilikçi bir öğrenme platformu oluşturmaktır.

HEDEF KİTLE

Temel bilgisayar okur-yazarlık becerisine sahip 7’den 77’ye herkes AKADEMA’nın hedef kitlesi içerisinde yer almaktadır. Projenin ilk etabında Türkçe ve İngilizce olarak hazırlanacak olan dersler kapsamında ulusal ve uluslararası ölçekteki öğrenenlere ulaşılması hedeflenmektedir.

KAPSAMI

AKADEMA, öğretim elemanlarının kendi uzmanlık alanları bağlamında şekillendirebilecekleri yaşamboyu öğrenmeye yönelik her türlü öğretim faaliyetini kapsayacak biçimde tasarlanmıştır. Farklı disiplinlerden her türlü problem alanı içerisinde yer alan dersler AKADEMA üzerinden öğrenenlere ulaştırılabilecektir.
Projenin ilerleyen aşamalarında diğer üniversitelerin alanlarında uzman öğretim üyelerinin de AKADEMA üzerinden dersler verebilmesi sağlanabilir. AKADEMA kapsamında yayınlanacak derslerde öncelik, dersin hitap ettiği hedef kitlenin yoğunluğuna göre belirlenecektir. Bu bağlamda dünya ölçeğinde faaliyet gösteren diğer MOOCs yapılanmaları kapsamında yapılan ve yayınlanan akademik çalışmaların işaret ettiği öncelikli problem alanları bağlamında şu problem alanlarına öncelik verilmesi planlanmaktadır:

“Bilgisayar Teknolojileri (Yazılım Geliştirme, Web Tasarımı, Görsel Tasarım vb.), İş Yaşamı ve Bilgi Yönetimi (Girişimcilik, İşletme, Muhasebe vb.), İletişim ve Yeni Medya, Kişisel Gelişim (Beden Dili Kullanımı, Toplantı ve Sunum Teknikleri vb.), Yaşam ve Sağlık (İlk Yardım, Çocuk Gelişimi, Din Kültürü vb.), Fen Bilimleri ile Sanat ve Edebiyat.” 

Yeni Şafak 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.