Bu mantarın kilosu 100 TL

Bu mantarın kilosu 100 TL

Yağışlı geçen günlerin ardından mart ile mayıs ayları arasında sedir, çam ve kavak ormanlarında yetişen kuzugöbeği, Muğla'nın Fethiye ilçesinde köylülerin geçim kaynağı oldu.

Köylüler, yaş olarak kilosu 100 TL, kuru olarak ise 200 TL'yi bulan kuzugöbeğini toplamak için tatillerde ormana akın ediyor.

Ekonomik değerinin yanında lezzeti ile de dikkat çeken kuzugöbeği için Fethiye'nin Üzümlü beldesinde festival bile düzenleniyor.

Bahar ayının gelmesiyle Muğla ve ilçelerinde halk arasında kuzugöbeği olarak bilinen Latince adıyla "Morchella esculenta" mantarı köylülerin yüzünü güldürüyor. Özellikle meşe ve çam ağaçlarının altında yetişen kuzugöbeği mantarı, bu yıl havanın yağışlı ve ılık gitmesi sonucu bol miktarda çıkıyor. Kuzugöbeği mantarı taze olarak tüketilebildiği gibi kurutularak da tüketilebiliyor. Kilosu 100 ile 200 TL arasında değişen kuzugöbeği mantarı köylülerin ilgisini çekiyor. Yağan her yağmur sonrasında ormana akın eden köylüler topladıkları mantarları satarak ev ekonomilerine destek oluyor.

KÖYLÜLER KUZUGÖBEĞİ TOPLAMAK İÇİN ORMANLARI DİDİK DİDİK EDİYOR

Üzümlü beldesinde yaşayan Ahmet Ülgen kuzugöbeği bulmak için ormana çıkan köylülerden. Kuzugöbeği mantarının farklı bir lezzetinin olduğunu söyleyen Ülgen, özellikle ilkbahar mevsimi ile birlikte ormanların kuzugöbeği ile dolduğunu söylüyor. Kuzugöbeği mantarı toplamanın tadı kadar ayrı bir lezzeti olduğunu anlatan Ülgen, bazı köylülerin kuzu göbeği mantarını kendilerine gelir kapısı yaptığını ifade ediyor.

Kuzugöbeği mantarının kilosunun 75 ile 100 TL arasında değiştiğini anlatan köylülerden Memiş Keleş ilkbahar ayında köylülere ek kazanç kapısı olduğunu açıklıyor. Bol miktarda toplanan kuzugöbeğinin kurutularak satıldığını belirten Keleş, "Kuzugöbeği mantarını bilen bilir. Etten daha lezzetlidir. Diğer mantarlardan farklı bir tadı var. Kurutulmuş kuzugöbeğinin kilosu 200 TL'yi buluyor. Bu yüzden köylüler olarak toplanıp ormana kuzugöbeği mantarı aramaya giriyoruz. Hem spor yapıyor hem de mantar topluyoruz." dedi.

KUZUGÖBEĞİ MANTARININ FESTİVALİNİ YAPTILAR

Bölge halkı için geçim kaynağı haline gelen kuzugöbeği mantarına olan ilgiyi artırmak ve insanların bilinçlenmesini sağlamak amacıyla her yıl geleneksel olarak festival düzenleniyor. Kuzugöbeği Mantar Festivali adı altında gerçekleştirilen etkinlik her yıl nisan ayının ortalarında yapılıyor. Festivalde, kuzugöbeği ve diğer mantar türlerinin tanıtımı, bölgedeki zenginliği, ekonomik değeri, bilinçli toplanması ve bilinçli tüketilmesine dikkat çeken paneller yer alıyor.

BU YILKİ FESTİVAL 19 NİSAN'DA BAŞLIYOR

Yeşil üzümlü Belediye Başkanı Önder Genç, 19-21 Nisan tarihleri arasında 3 gün boyunca gerçekleştirilecek festivalin, yöresel bir panayır eğlencesi ötesinde, doğal ve kültürel değerleri koruma ve yerel kalkınmayı sağlama amaçlı bir etkinlik olduğunu söyledi. Kuzugöbeği mantarının Üzümlü halkı için vazgeçilmez besin ve ekonomik girdi olduğunu ifade eden Genç, "Yöremiz insanları bunu yemekten büyük keyif alıyor. Öyle ki vatandaşlarımız gruplar halinde ormana kuzugöbeği avına çıkar. Topladıkları mantarları satarak ekonomilerine katkı koyuyorlar. Biz de bunu geliştirmek ve kuzugöbeğini dünyaya tanıtmak için her yıl geleneksel olarak kuzugöbeği mantar festivali düzenliyoruz. Bu festivalde kuzugöbeğini tanıtıcı ve bilgilendirici etkinlikler düzenliyoruz." dedi.

Cihan