Bu kütüphanelerin müdavimi çocuklar

Bu kütüphanelerin müdavimi çocuklar

Kimi zaman araştırma ve ödev yaptığımız, kimi zaman da dış dünyadan soyutlandığımız mekânlardır kütüphaneler.

Tuğba Öcek'in haberi:

Ancak yetişkinlerin alınmadığı kütüphaneler de var. Çocukların resim yapıp çizgi film izlediği, masal dinleyerek zihinsel becerilerini geliştirdiği çocuk kütüphanelerinden haberdar mısınız?

Kütüphaneler yetişkinler tarafından kullanılan mekânlar olarak bilinir. Ancak bazıları  var ki yetişkinler giremiyor. Bu kütüphanelerin müdavimi çocuklar. Miniklerin ders dışında okuma kültürü ve beğenisini geliştirmeyi amaçlayan bu kütüphanelerde kitap ve süreli yayınların yanı sıra CD, kaset ve oyuncak gibi materyaller de bulunuyor. Kimisinde okuma günleri düzenleniyor, kimisinde masal günleri... Bazılarındaysa oyun odaları bulunuyor.

Çocuk kütüphanelerinde çeşitli yaş gruplarındaki çocukların ilgisini çekecek ve ihtiyaçlarını karşılayacak kitaplar yer alıyor. Ayrıca çocukların ders dışında kültür ve beğenilerini geliştirebilecekleri ortamlar da oluşturuluyor. Türkiye’de çocuklara hizmet veren 60 kütüphane var. En fazla İstanbul’da bulunan çocuk kütüphanelerine Balıkesir, Bursa, Adana, Sivas, Trabzon, Uşak, Kayseri, İzmir, Manisa ve Aydın gibi şehirlerde de rastlamak mümkün.

Miniklere yönelik ilk modern kütüphane

Ankara’da açılan Ali Dayı Çocuk Kütüphanesi  ise modern çocuk kütüphanesi olma özelliğine sahip. Türkiye’deki ilk modern çocuk kütüphanesi bu. Çocukların küçük yaşlardan itibaren iyi bir okur olması ve okuma alışkanlığı kazanması için zengin ve güncel bir koleksiyonu bulunuyor. Koleksiyonlardaki 10 bin 796 kitaba 5 bin yeni kitabın eklenmesiyle Ali Dayı’daki kitap sayısı 15 bini geçmiş. Okul öncesi çocuklara ve 7-14 yaş grubuna ayrı etkinlikler düzenleniyor. Oyun, kukla tiyatrosu ve drama çalışmaları ile miniklerin hayal dünyası güçlendiriliyor. Masal, hikâye, şiir içerikli ses kasetleri, çocuk filmleri, çocuk belgeselleri, çizgi film, karakter masalları içerikli DVD, CD ve video kasetler ile küçükler burada eğlenceli dakikalar geçiriyor. Kütüphanedeki atlas, harita ve tablolarla  farklı dünyalara yolculuk yapılıyor. Çocuklar burada fen ve bilim oyuncaklarıyla tanışıp, resim yapıyor. İsteyenler satranç oynuyor. Çizgi film ve çocuk filmleri de gösteriliyor. İsteyen çocuklar ödevini yapıp, dersini çalışıyor. Okuma saatleri ve yazar buluşmaları da oluyor. Çocuklara yönelik eğitim materyalleri arasında kuklalar, sesli ve 3 boyutlu kitaplar bulunuyor. Ali Dayı, pazar ve pazartesi hariç her gün 08.00-17.00 arasında çocukları bekliyor.

Çocuklar için örnek kütüphane: Selimiye

Önceden sadece çocuk bölümü olan Selimiye İlçe Halk Kütüphanesi, yakında gireceği bakımın ardından tamamen çocuk kütüphanesi olarak hizmet verecek. Örnek çocuk kütüphanesi olarak planlanan kütüphanede oyun odası da bulunacak. Kütüphane raflarında yer alan 14 bin 91 kitaptan 3 bin 686’sı çocuklara yönelik.

Diğer çocuk kütüphaneleri:

Çinili Çocuk Kütüphanesi: Üsküdar’daki kütüphane, Mimar Koca Kasım Ağa tarafından 1640 yılında medrese olarak yapılmış. 1966 yılından beriyse çocuk kütüphanesine dönüştürülmüş. İnternet odası, 7 bin kitap, 24 CD ve 8 kasetin bulunduğu kütüphanenin müdavimleri çevredeki ilköğretim öğrencileri. Önceden okuma günleri de bulunan kütüphanede yeterli personel bulunmadığı için artık okuma günleri düzenlenmiyor. Ancak ara sıra masal ve imza günleri gibi aktiviteler yapılıyor. Okul döneminde pazar ve pazartesi haricindeki günlerde, yaz döneminde ise hafta içi 09.00-17.00 saatleri arasında hizmet veriyor.

Mihrimah Sultan Çocuk Kütüphanesi: Üsküdar’daki kütüphane Osmanlı döneminde sıbyan mektebi olarak kullanılmış. Kanuni Sultan Süleyman’ın kızı Mihrimah Sultan tarafından 1547 yılında Mimar Sinan’a yaptırılmış. 1968 yılında kütüphaneye dönüştürülen bina, yine çocuklarla haşır neşir. 2 salonu bulunan kütüphanedeki 8 bin 555 kitabın 7 bin 679’u çocuklara yönelik. Buna ek olarak 61 adet kitap dışı materyal, 10 adet süreli yayın ve CD’ler bulunuyor. Bunun yanı sıra müdavimlerinin büyük bir kısmı öğrencilerden oluşan kütüphanede okuma günleri düzenleniyor. Zaman zaman da imza ve masal günleriyle çocuklar sevindiriliyor. Mihrimah Sultan Çocuk Kütüphanesi, Şemsipaşa Kütüphanesi tadilatta olduğu için bir süreliğine kapalı. Çünkü Şemsipaşa’daki kitaplara Mihrimah Sultan ev sahipliği yapıyor.

Eyüp Sultan Barış Manço Çocuk Kütüphanesi: 1999 yılında Barış Manço’nun anısına Eyüp’te açılan kütüphane, halk ve çocuk kütüphanesi olarak hizmet veriyor. 20 bin kitap, oyuncak ve kasetlerin bulunduğu kütüphanede çocuklar için yapılmış bir oyun bahçesi var. Kitapların yanı sıra çocuklara yönelik dergiler bulunuyor. Hafta içi 08.00-16.30, cumartesi ise 09.00-17.00 saatlerinde ziyaretçilerini bekliyor.

Kadıköy Belediyesi Çocuk Kütüphanesi: Çocuk bölümünde dergi köşesi, oyuncaklar, çalışma masaları, video bağlantılı televizyon bölümü, masal dinleme yeri ve birçok aktivite bulunuyor. Çocuklar burada masal dinleyip, bilgisayarda eğitsel nitelikli programlardan faydalanıyor. 12 bin kitabı olan kütüphane pazartesi hariç 08.30-16.30 saatleri arasında hizmet veriyor.

Kartal Barış Manço Çocuk Kütüphanesi: İki kattan oluşan kütüphanenin birinci katında danışma kaynakları ve 13 bin civarında kitap, ikinci katında ise okuma bölümü var. Zaman zaman anaokulu öğrencileri öğretmenleriyle birlikte burada kitap okuyor. Pazar hariç her gün 08.30-17.00 saatleri arasında kullanıma açık.

Levent Fatma Banat Çocuk Kütüphanesi: 1972 yılında açılan kütüphane 1998’de yenilenerek 5 bin kitabıyla minikleri bekliyor. Aynı zamanda okuma günleri de düzenleniyor. Pazar ve pazartesi hariç 08.30-17.00 saatleri arasında hizmet veriyor.

Serap Sedat Çocuk Kütüphanesi: Kadıköy’deki kütüphanenin kitap sayısı yaklaşık 7 bin. Pazar ve pazartesi hariç 08.30-17.00 saatleri arasında bu kütüphaneden yararlanılabiliyor.

Esenler Barış Manço Çocuk Kütüphanesi: 1999 yılında Esenler’de Barış Manço’nun anısına açılan kütüphane, halk ve çocuk kütüphanesi olarak hizmet veriyor. Yaklaşık 14 bin kitap ve kitap dışı materyal bulunuyor. Ödünç verme hizmeti de var. Kitapların katalog taraması  bilgisayar ortamında yapılıyor. 14 bin kitaba sahip kütüphane pazar hariç her gün 08.30-16.30 saatleri arasında kullanıma açık.

Siyavuşpaşa Çocuk Kütüphanesi: Bahçelievler’deki kütüphanede yaklaşık 5 bin kitap var. Salı-cumartesi 08.30–17.00 saatleri arasında kullanılabiliyor.

Muazzez Karaçay Çocuk Kütüphanesi: İstanbul’un sakin semtlerinden Beykoz’da bulunuyor. 5 bin 500 kitap bulunuyor. Hafta içi 08.00-17.00 saatlerinde açık.

Nişancı Mustafa Paşa Çocuk Kütüphanesi: İstanbul’un tarihi semtlerinden Eyüp’te bulunan kütüphanede yaklaşık 4 bin kitap var. Salı-cumartesi 08.30-17.00 saatleri arasında açık.Ebubekir Paşa Çocuk Kütüphanesi: Fatih’teki kütüphane haftaiçi 08.30-17.00 saatlerinde açık.

Gültepe Çocuk Kütüphanesi: Kağıthane’de bulunuyor.

 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.