Bu Kur'an Türkiye'de tek olma özelliği taşıyor

Bu Kur'an Türkiye'de tek olma özelliği taşıyor

Erzurum'daki Yakutiye Medresesi'nde açılan 19. yüzyılda 25 metre bez üzerine tamamı yazılan Kur'an-ı Kerim, ziyaretçilerin ilgi odağı oluyor.

"Mukaddes Miras Mushaf-ı Şerif" sergisinde, Çin'den Fas, Tunus, Cezayir'e, Osmanlı coğrafyasının yayıldığı merkezlerden Mısır, Irak, İran, Hindistan topraklarına kadar dönemin hattatları tarafından yazılan eserler yer alıyor.

Bez, deri, kağıt gibi farklı malzemeler üzerine yazılan ve kufi, muhakkak, reyhani, sülüs, nesih hat çeşitleri olan Kur'an-ı Kerim'ler, ziyaretçilerin dikkatini çekiyor.

TÜRKİYE'DE TEK OLMA  ÖZELLİĞİ TAŞIYOR

Sergide ilgi odağı olan ve Osmanlı eserleri arasında yer alan 25 metrelik Kur'an-ı Kerim'in 19. asırda yazıldığı ve Türkiye'de tek olduğu tahmin ediliyor. Hattatın ismi belli olmayan eserde, Kur'an-ı Kerim'in tamamının yazıldığı görülüyor.

Bezin üzerine rahat yazılması için özel bir işlem uygulanan eserin, kuru, havadar yerde korunarak, gelecek nesillere aktarılması sağlanıyor.

SERGİ KENTTE BÜYÜK İLGİ GÖRDÜ

Serginin sanat danışmanlığını üstlenen Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ali Rıza Özcan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Mukaddes Miras Mushaf-ı Şerif" sergisinin yedinci ayağının Erzurum olduğunu belirterek, serginin kentte büyük ilgi gördüğünü söyledi.

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.