Bu kampanyaya destek verilir

Nihayet, ‘bütün kötülüklerin anası’ olan alkollü içkilerin reklâmlarına karşı bir kampanya açıldı. Ülkemizde öyle gariplikler oluyor ki, anlamak ve izah etmek mümkün değil. İnsan sağlığına kesin zararlı olduğu bilindiği halde, tam bir vurdumduymazlıkla alkollü içkilerin gazetelerde reklâmları yapılabiliyor. Üstelik bu, hem milleti hem de yöneticileri kandırarak yapılıyor.

Alkollü içecek reklâmlarını değerlendiren Tüketiciler Birliği Genel Başkan Vekili Mehmet Muta Şahin, “Alkollü içecek reklâmları yasaklanmalı ve cezalar caydırıcı hale getirilmelidir” demiş. (Yeni Asya, 24 Mart 2009)

Şahin konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada şöyle demiş: “T.C. Anayasası 58. maddesine göre; ‘devlet, gençleri alkol düşkünlüğünden … korumak için gerekli tedbirleri alır.’ 4733 Sayılı Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumu Teşkilât Ve Görevleri Hakkında Kanununun 8/m. maddesine göre; ‘tütün mamulleri veya alkollü içkilerin kullanımını ve satışını özendirici veya teşvik edici kampanya, promosyon, reklâm ve tanıtım yapılmasını önlemek amacıyla Kurum tarafından bu Kanun uyarınca yapılan düzenlemelere aykırı hareket edenlere otuzbin Yeni Türk Lirası idarî para cezası verilir.’ Yine 4077 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanunun 16. maddesine göre; ‘… kamu sağlığını bozucu … reklâm yapılamaz.’”

Görüldüğü üzere alkollü içkilerin gazetelerde reklâm edilmesi ‘kanunen’ de engellenebilir. Ama alkollü içki üreticileri ‘hile’ yolunu tercih edip, güya alkollü içkilerin reklâmlarını ‘özendirmeden’ yapıyorlar. Tam bir hile! Özendirmek için “Bu reklâm özendirmek için hazırlanmıştır!” demelerini mi bekliyoruz!

Garibin de garibi, Türkiye’yi idare edenlerin bu afet karşısında ‘hiçbir problem yokmuş gibi’ davranması. Düşünün, sigaraya karşı gösterilen ‘tepki’nin değil onda biri, belki de yüzde biri alkollü içkilere karşı gösterilmiyor. Peki, alkollü içkiler sigaradan daha az mı zararlı? Uyanmamız için birkaç nesil daha kaybetmemiz mi isteniyor ya da bekleniyor?

Son zamanlarda bir içki firması tarafından; “biliriz ki rakı dostlarla içilir”, dostlar bir araya gelince dertler uçar gider”, biz güzel rakının unutulan, özlenen tadını sofralarımıza geri getiriyoruz”, “şimdi içinde bulunduğumuz zor günlerde tüm rakıseverleri kaliteli rakıdan mahrum bırakmamak için üzerimize düşeni yapıyoruz”, “bu zamanda efelere yakışan budur” ifadeleri ile yazılı medyada reklâm yapıldığını hatırlatan Tüketiciler Birliği açıklamasında bu ifadelerin “mevcut hukukî düzenlemelere aykırı” olduğuna dikkat çekilmektedir.

Tüketiciler Birliği bu ve benzeri reklâmların durdurulması ve yaptırım uygulanması talebiyle hukukî yollara başvurmuş.

Alkollü içkilere karşı başlatılan bu kampanya, mutlaka desteklenmeli ve alkollü içkilerin zararlarına karşı bilhassa gençler ciddî ikaz edilmelidir.

Yeni Asya

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.