Bu kahvenin fiyatı dudak uçuklatıyor

Bu kahvenin fiyatı dudak uçuklatıyor

Bir kahve zincirinde fincanı 28 liradan, 125 gramı da 145 liradan satılan Jamaican Blue Mountain fiyatıyla dudak uçuklatıyor.

Dünyanın sayılı kahve çekirdeklerinden olan Jamaican Blue Mountain Türkiye'deki kahve zincirlerinde sunulmaya başladı. Bir kahve zincirinde fincanı 28 liradan, 125 gramı da 145 liradan satılan Jamaican Blue Mountain'in bu kadar pahalı olmasının sebepleri ise yetiştiği yerin özellikleri, az miktarda arz edilmesi ve Japonya'nın toplam kahve arzının yüzde 90'ını ithal etmesi.
 
Kahve zincirlerinin Türkiye'de yayılmasıyla birlikte tüketiciler dünyanın birçok yerinden gelen kahve çekirdekleri ve bu çekirdeklerden yapılan kahvelere ulaşabilir oldu. Öte yandan premium kategorisinde bulunan ve dünyaya kısıtlı miktarlarda arz edilen kahve türlerine erişmek hala zordu. Ancak artık AVM'lerde de faaliyet gösteren bazı kahve zincirleri arzı kısıtlı olan ve neredeyse lüks tüketim diyebileceğimiz fiyatlara satılan kahveleri satmaya başladı.
 
BİR FİNCANI 28 LİRA
 
Bu kahve türlerinden biri de Jamaica Blue Mountain. Jamaika'nın Blue Mountain adı verilen tepelerde yetişen ve bu tepelerdeki nemli ve sıcak iklim sebebiyle dünyanın kendine has kahve çekirdekleri arasında gösterilen Jamaica Blue Mountain Türkiye'de de bir elin parmaklarını geçmeyen sayıda kahve zincirlerinde satılmaya başladı. Bu zincirlerden bir tanesi olan ve 2 ay önce Akasya AVM'de açılan İngiliz kahve zinciri Whittard'da Jamaican Blue Mountain kahvesini fincan başına 28 TL'ye satıyor.
 
TÜRK KAHVESİNİN 12 KATI
 
Menüdeki diğer kahvelerin fiyatları ise fincan başına 10-14 TL arasında değişiyor. Kahveyi paket olarak almak isteyen müşteri de Jamaican Blue Mountain'ın 125 gramı için 145 TL'yi gözden çıkarması gerekiyor. Mağazada satılan diğer kahve türlerinin 125 gramı sadece 45 TL'ye satılıyor. Marketlerde 125 gramlık Türk Kahvesini 3.5 TL'ye bulmak mümkünken birçok filtre kahve markasının 250 gramlık ürünleri yine 10 TL'den satın alınabiliyor. Bu fiyatıyla Jamaican Blue Mountain aynı gram Türk kahvesinin 12 katı fiyatını alıcı buluyor.
 
YÜZDE 90'I JAPONYA'YA GİDİYOR 
 
Jamaica Blue Mountain'in bu kadar pahalı olmasının sebebi ise sadece yetiştiği yer ve iklim sebebiyle özel bir kahve olması değil. Jamaika'da üretilen Blue Mountain kahve çekirdeklerinin neredeyse tamamı Jamaika dışına ihraç edilse de bu ihracatın yüzde 90'ı Japonya'ya yapılıyor. Bu nedenle kahve Japonya dışında neredeyse her yerde pahalı. Tokyo'da 10 dolar olan kahve New York'da 35 dolara satılabiliyor.  
 
Hürriyet

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.