Bu ilde iftarda çifte ezan

Bu ilde iftarda çifte ezan

Iğdır'da, iftarda çift ezan okunuyor. İlk ezanla Sünniler, 8 dakika sonra okunan ikinci ezanla da Caferiler oruç açıyor.

Iğdır'da, yıllardır ilginç bir olay yaşanıyor. Caferilerin yoğun yaşadığı Iğdır'da camilerde ezanların 8'er dakika aralıklı okunması alışa geldiğinden, fıkhı ayrılık olarak nitelendirilen fark, vatandaşlar tarafından yadırganmayacak, iftar ezanının geldiği caminin kimin olduğuna bakılarak oruçlarını açıyorlar. Caferi imamlardan Zeki Tümay, yetkilerden bunun bir düzene girmesini bekledikleri ifade ederek, Sünni azanın 3-5 dakika ileri alınması durumunda, o ezanın bitiminde Caferi camilerin de okunan ezanların başlama saatine denk geleceğini belirtti.
 
Ezanlar arasındaki süre farkı hakkında bilgi veren Tümay, 'Ezana herkes özen göstermeli, dikkat etmeli. Bazı insanlar ezan sesini duyunca iftarını açıyor, bu yanlıştır. Müftülüğün belirlediği ezan vakti ile bizim aramızda 7-8 dakika fark var. Şii Caferi fıkhına göre akşam ezanı, güneş battıktan sonra doğu tarafından meydana gelen kızıllık insanın başının üzerinde geçtiği zaman akşam olur, insan iftarını açar. Bu nedenle müftülükle bizim aramızda 8 dakikalık fark var. Sünni kardeşlerimiz kızıllık kaybolduğunda akşam olur diye fetva vermişler, bizde insanın başının üzerinden geçince. Bizler, müftülükten ehli sünnete mensup kardeşlerimizden anlayış bekliyoruz. Sünni camilerinde okunan ezana göre 8 dakika önce oruç açarsak, orucumuz bozulur. Ama 8 dakika geç olursa bir şey olmaz' dedi.
 
Öte yanda; yaşananları fıkhı ayrılıklara bağlanan ezan sürelerinin Sünni camilerinde okunan ezanın Diyanet'in belirlediği saate göre oruç açıldığı bildirilirken, Iğdırlı vatandaşlar ise, oruçlarını bazen erken, bazen geç açtıklarını, bazıları da kendi içtihatlarına göre iftarlarını açıklarını belirttiler.
 
Haberler

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.