Bu ilçede 30 yıldır kömür yakmak yasak

Bu ilçede 30 yıldır kömür yakmak yasak

Türkiye'nin doğal güzellikleriyle ünlü Marmaris'te 30 yıl önce belediye encümeni tarafından getirilen kömür yakma yasağı bugünde uygulanıyor

Marmaris Belediye Encümeni, vatandaşların talebi üzerine 20 Eylül 1984'te aldığı kararla, ilçe genelinde kömür kullanımının yasaklanmasına karar verdi. Turistik ilçede son günlerde havaların soğumasıyla birlikte ısınma ihtiyacının artması, kömür kullanımını yeniden gündeme getirdi. Marmaris Belediyesi yetkilileri, karardan geri adım atmayı düşünmediklerini ve vatandaşlardan gelen şikayetler üzerine ekiplerin kontrollerini sıklaştırdığını bildirdi.

UYGULAMA TİTİZLİKLE DEVAM EDİYOR

Marmaris Belediye Başkan Yardımcısı Dursun Kaplan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 30 yıl önce dönemin belediye yönetimi tarafından uygulanmaya başlanan yasağı desteklediklerini ve kendilerinin de titizlikle uygulamaya devam ettiklerini söyledi. Kaplan, yasağın sadece ilçe merkezini değil, köyleri de kapsadığına işaret etti.
Marmaris'in iklimi gereği kış aylarının çok soğuk olmadığına ve eksi dereceleri görmediklerine işaret eden Kaplan, "Özellikle küresel ısınmanın etkisiyle ilçemizde kışlar daha sıcak geçmeye başladı. Marmaris bir turizm kenti olduğu için doğal güzellikleri ve havasının korunması çok önemli. Bu yasağın devam ettirilmesi, bölgemiz açısından yaşamsal önem taşıyor" dedi.
Marmaris Belediyesi Zabıta Müdürü Erkan Ünver ise soğuk kış günlerinde ısınma amacıyla bazı vatandaşların kömür kullandığına dair ihbarlar aldıklarını belirtti. Vatandaşlardan, bacalardan yükselen siyah bir duman gördükleri anda zabıtaya haber vermelerini isteyen Ünver, kömür yasağına uymayanlara Kabahatler Kanunu'nun ilgili maddesine göre yasal işlem yapıldığı bilgisini verdi.

ÇEVRECİLER DE YASAĞIN DEVAMINI İSTİYOR

Marmaris Çevre ve Turizm Gönüllüleri Grubu Başkanı Filiz Ersan da çevreciler olarak ilçede uzun yıllardır uygulanan kömür kullanma yasağının en büyük destekçisi olduklarını dile getirdi.
Kömür yakıldığında ortaya çıkan atıkların ağır metal ve zehirli maddeler içerdiğini savunan Ersan, bunun doğa ve insan sağlığı için risk oluşturduğunu belirtti. Yasağın havalar daha fazla soğusa bile titizlikle uygulanması gerektiğini anlatan Ersan, çevreciler olarak da bu yasağın takipçisi olacaklarını vurguladı.

"TEK KAYNAĞIMIZ TURİZM"

Marmaris'in, doğal güzellikleri ve temiz havası sayesinde yılda 2 milyona yakın turiste ev sahipliği yaptığını hatırlatan Ersan, "Tek geçim kaynağımız turizm. Kendi bindiğimiz dalı kesmeyelim, çevremizi korumaya devam edelim. İlçe halkına çağrıda bulunuyorum. Herkesin çevre bilinciyle hareket ederek en ufak bir kara baca dumanı gördüklerinde yetkilileri aramaları gerekiyor. Bu bir vatandaşlık görevi" diye konuştu.

Kaynak : AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.