Bu haber mutfakları sevindirecek

Bu haber mutfakları sevindirecek

Türkiye'nin en önemli patates üretim merkezlerinden biri olan Nevşehir'de patatesin kilosu 1.30 TL'ye kadar geriledi.

İl genelindeki patatesin depo çıkış fiyatı cinsine göre 1.30 TL ile 1.80 TL arasında değişirken Ziraat Odası Başkanı Mustafa Ekiz, bir dönem depo çıkış fiyatı 2.20 TL'ye kadar yükselen patatesin fiyatların daha da düşmesini beklemediklerini kaydetti.

Nevşehir Ziraat Odası Başkanı Mustafa Ekiz yaptığı açıklamada, Nevşehir'de tarım sektöründe üreticilerin en önemli geçim kaynağı olan patatesin bu yıl depo çıkış fiyatının bir dönem 2.20 TL'ye kadar yükselmesinin üreticilerin yüzünü güldürdüğünü kaydetti. Geçtiğimiz yıllarda doğal afetlerle birlikte yaşanan pazar sorunu nedeniyle zor günler geçiren patates üreticisinin bu yılki fiyatlarla birlikte biriken borçlarının önemli bir bölümünü ödeme fırsatı yakaladığını ifade eden Ekiz, "2013 yılı sonuna kadar üst üste 3 yıl patates üreticisi zor günler geçirdi. Üreticilerimizi önce doğal afetler vurdu. Yüzlerce üreticimizin patatesi tarlalarda kaldı. Sonrasında ise depolardaki patatesler satılmayınca çürümeye terk edildi. Üretim için yüksek miktarlarda kredi kullanan çiftçilerimiz elektrik faturalarını ödeyemediler. Geçtiğimiz yılın son aylarında ise patates fiyatlarının artması biraz olsun teselli oldu. Üreticilerimiz kamuoyunda yansıtıldığı gibi fırsatçılık yapmayıp bir nebze olsun borçlarını ödeyerek rahatladılar" dedi.

Patatesin şu anda depo çıkış fiyatının 1.30 TL ile 1.80 TL arasında değiştiğini kaydeden Ekiz, fiyatların daha fazla düşmesinin ise beklenmediğini vurguladı. Yeni hasat döneminin yaklaşmasına karşın patates fiyatlarının daha fazla düşeceği söylentilerinin gerçeği yansıtmadığını söyleyen Ekiz, "Patateste girdiler sürekli yükseliyor. Türk üreticilerinin yurt dışındaki patates üreticileri ile rekabet edebilme şansı maalesef yok. Bir yanda yüksek elektrik maliyetleri bir yandan gübre fiyatlarındaki artış söz konusu. Bu nedenle ben 2014 yılında patates fiyatlarının düşeceğine inanmıyorum" diye konuştu.

Haberler

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.