Bu gördüğümüz Ayasofya Sinan'ın Ayasofya'sıdır

Bu gördüğümüz Ayasofya Sinan'ın Ayasofya'sıdır

Ayasofya'ya karşı bir kompleksi olsaydı onu yaşatmazdı

Risale Haber-Haber Merkezi

Mimar Sinan’ın kendi yazdıklarından hareketle hazırlanan Sinan Atlası’nın metin yazarı Prof. Suphi Saatçi, Ayasofya’nın Sinan’ın müdahalesiyle günümüze gelebildiğini söylüyor. Saatçi’ye göre günümüzdeki Ayasofya Sinan’ın Ayasofya’sıdır.

Yeni Şafak'tan Mustafa Cambaz'a konuşan Saatçi, Selimiye'deki kubbeyle Sinan'In Ayasofya'yı geçtiğini belirterek şunları söyledi:

"Kendisi anılarında söylüyor bunu. “Gayr-i müslim tebaya mensup kimesneler derlerdi ki Müslümanların büyük bir mimarı olsaydı Ayasofya gibi büyük bir cami yaparlardı. Büyük mimarları olmadığı için yapamıyorlar. Bu sözler içimde ukde olmuştu benim. Allah'ın izniyle Selimiye'de hem kadrin (yüksekliğin), hem de kudru (çapını) Ayasofya'dan ziyade eyledim" diyor. Röleve tekniğine göre Ayasofya'nın kubbesi biraz oval şekle dönüşmüş, deforme olmuş. Bu deforme yüzünden kısa çapı Selimiye'den kısa, uzun çapı bir iki santim uzun. 

"O kadar önemli bir şey değil. Şunu söylemek istiyorum. İstanbul'da yaşayan bir mimar, Ayasofya'yı gördüğü zaman hayır ben bundan etkilenmeyeceğim, buna bakmayacağım diyebilir mi? Mimari etkilenme işidir, görgüye dayanır.

Sinan kendinden önce miras olarak aldığı kubbe geleneği ve cami tasarımını daha da geliştirerek en üst düzeye çıkarmış. Ayasofya'ya karşı bir kompleksi olsaydı onu yaşatmazdı. Ayasofya onun müdahalesi sonucu günümüze gelebilmiş. Yani gördüğümüz Ayasofya Sinan'ın Ayasofya'sıdır. Bunları söyleyince “Aman Hıristiyanlar bozulmasın" diyorlar. Biz olanı anlatıyoruz.

 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.
1 Yorum