Bu çay Türkiye'de gram ile satılacak

Bu çay Türkiye'de gram ile satılacak

Çaykur üreticisinden beyaz çay üretiminde kullanılan 238 kilogram çay tomurcuğu aldı. Dünya piyasalarında kilosu bin dolardan alıcı bulan beyaz çay, Türkiye'de özel ambalajlarda gram ile satılacak.

Bu yıl ilk kez beyaz çay üretimi yapma kararı alan Çaykur, beyaz çay üretiminde kullanılan çay tomurcuğu alımlarını sürdürüyor. Beyaz çay, filizinin en uç noktasındaki tomurcuktan elde edilen tomurcuktan üretildiği için hammaddesinin elde edilmesi yeşil çay yaprağına kıyasla bir hayli zor. Tomurcuk hasadı kuru havalarda ve tek tek el ile toplandığı için uzun bir zaman ve sabır istiyor.

1 KİLOGRAM TOMURCUK ELDE EDİLİYOR

Tüm zorluklarına rağmen Çaykur yaş çay alımlarının başladığı ilk günlerden bu yana üreticilerinden 238 kilo çay tomurcuğu almayı başardı. Çaykur'dan alınan rakamlara göre kurum, planlanan miktarın üzerinde çay tomurcuğu almayı başarırken bu tomurcuklardan yaklaşık 60 kilo beyaz çay üretti. Çaykur 1 kg yaş çay yaprağı için üreticisine 1.38 TL ödeme yaparken 1 kilo tomurcuk için ise 300 TL ödeme yapıyor. Bir dönüm çay bahçesinden yaklaşık 2 ton yaş çay yaprağı elde edilirken aynı bahçeden 1 kilogram civarında tomurcuk elde edilebiliyor.

GRAMLA SATILACAK

Çaykur Genel Müdürlüğü'nden elde edilen bilgiye göre, elde edilen beyaz çayların hazırlığı süren özel ambalajlarda gram ile satılacağı öğrenildi. Küçük gramajlarda satılacak beyaz çayların fiyatı ise henüz belirlenmedi. Dünya piyasalarında beyaz çayın kilosu bin dolardan alıcı buluyor.

Çaykur öte yandan 26 Nisan tarihinde açılan 2014 yılı yaş çay alım sezonunda bu güne kadar yaklaşık 217 bin üreticisinden 158 bin ton yaş çay yaprağı aldı. Çaykur üreticisinden günde ortama 7 bin 500 ton yaş çay yaprağı alacak alımlarını sürdürüyor.

Haber7

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.