Bu çanta, güneş enerjisi üretiyor

Bu çanta, güneş enerjisi üretiyor

Alanında ilklere imza atan Ulusal Sosyal Bilimler Olimpiyatı (SOBİO) bu yıl 10. kez gerçekleşti.

Forum, sahne sanatları, proje, takdim ve İngilizce takdim olmak üzere 5 kategoride düzenlenen olimpiyatlara bu yıl 289 proje başvurdu. Olimpiyat sonuçlarının açıklandığı ödül töreni ise renkli görüntülere sahne oldu. Sihirli Eller projesi ile proje kategorisinde birinciliği yakalayan Edirne Şehit Öğretmen Adnan Tunca İşitme Engelliler Okulu öğrencileri Abdülkerim Alemdar ve Buğra Özgün, törende illüzyon gösterisi yaptı. Gecede topluma ilham veren ünlüler de ‘Sosyal Sorumluluk’, ‘vefa’ ve ‘Model İnsan’ ödüllerini aldı.

Fatih Koleji Kongre Merkezi’nde düzenlenen final sergisinde öğrenciler projelerini tanıtmak için kıyasıya yarıştı. Genç öğrencileri sosyal bilimler alanında teşvik eden organizasyonun bu yılki teması ‘Vefa’ydı. Forum kategorisinde ise “Sosyal Medyanın Sosyalleşme Üzerindeki Etkileri” üzerine tartışmalar gerçekleştirildi. Sosyal Bilimler Model İnsan Ödülü’ne sunucu Turgay Başyayla, gazeteci Cüneyt Özdemir, yönetmen Ayhan Özen gibi isimler layık  görüldü. Sosyal Sorumluluk Ödülleri’ni ise Herkes O’nu Okuyor kampanyası ile Ali Demirel, Filipinler’deki Haiyan Tayfunu mağdurları için “Yoksullukla Mücadele Maçı”nda ülkemizi temsili ile Hakan Şükür, habere farklı bir bakış sunan Kuklagiller programı, ‘Bir Dilek Tut’ kampanyası ile Ultraaslan Taraftar Grubu ve bir döneme ışık tutan Sürgün İnek filmi aldı. Vefa ödülü ise Barış Manço adına oğlu Batıkan Manço’ya verildi.

ÖĞRENCİLER ŞAPKADAN TAVŞAN ÇIKARDI

Proje kategorisinde birinci olan “Sihirli Eller” projesi altın madalya kazandı. Edirne Şehit Öğretmen Adnan Tunca İşitme Engelliler Okulu’nda okuyan Abdülkerim Alemdar ve Buğra Özgün, ‘Şapkadan Sevgi Çıkaranlar’ sloganıyla bu projeyi üretmiş. İşitme engelli olan öğrenciler, illüzyon hareketleri ile bir gösteri hazırlamış. Sosyal bilgiler öğretmeni Hasan Çivi, “Bu proje engelli öğrencilerimizin iletişim kurmasına ve özgüven kazanmalarına yardımcı oldu.” diye konuşuyor.

KİTAP PARKI, HERKESE OKUTACAK

Olimpiyatlarda yarışan bir diğer proje de Konya Meram Abdullah Aymaz Ortaokulu öğrencilerinin geliştirdiği ‘Kitap Parkı’ projesi. 7. sınıf öğrencisi Elif Aydın ve Ece Gökçe, günümüz park kültürünü değiştirmek ve okuma alışkanlığını artırmak için bu projeyi ürettiklerini söylüyor. Kitap parkında, kütüphane, kitap değişim merkezi, meclis kitap ve kitapların onarıldığı kitap hastanesi gibi merkezler olacak. Elif Aydın, “Bu park sayesinde herkes kitap okumaya vakit ayırabilecek.” diyor.

EKMEKLER AÇ HAYVANLARI DOYURACAK

Çanakkale Gökkuşağı Koleji 5. sınıf öğrencileri Elif Tüzün ve Hilal Caner “Herkes Tok İsraf Yok” sloganıyla yola çıkmış. Her yıl 7 milyon ekmeğin israf edildiğini dile getiren öğrenciler, “İsrafı önleyip atılan ekmeklerle aç kalan hayvanları besleyeceğiz.” diyor. Projeyi anlatan Hilal, “Havlu kâğıt rulolarına bal sürdük. Kurumuş ekmekleri de bu bala buladık. Sonra da ağaçların dalına taktık.” ifadelerini kullanıyor.

ENERJİ ÜRETEN ÇANTA

Antakya Ortaokulu öğrencileri Musa Aybars Kökoğlu, Ali Abdulhayoğlu ve Engin Miskin’in ‘Güneşe Yatırım Geleceğe Yatırım’ projesi taşınabilir enerji kaynağı ile bronz madalya kazandı. Projeyle, güneş enerjili çanta sayesinde temiz ve ücretsiz enerji elde edilebiliyor. Çanta ile televizyon, buzdolabı, cep telefonu gibi aletler başka bir enerji kaynağına ihtiyaç duymadan çalıştırılabiliyor.

Zaman

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.