Bu askeri kışlada imam yetişecek

Bu askeri kışlada imam yetişecek

Edirne’de, Osmanlı-Rus Harbi’ne yakın dönemde inşa edilen tarihi metruk bina, din görevlilerinin “eğitim yuvası” olacak.

 Edirne Müftüsü Emrullah Üzüm, binanın 2 ay önce Milli Emlak Genel Müdürlüğü’nce Diyanet İşleri Başkanlığı’na devredildiğini belirterek, “Burada, Türkiye’nin çeşitli yerlerinden ve Balkanlar’dan gelen imamlara eğitim verilecek. Orada bir güvenlik boşluğu oluştu ancak, haziran ayı başında güvenlik görevlilerimiz orada iş başı yapacak. Bina, çok güzel bir eğitim yuvasına dönüşecek” diye konuştu.
  
Osmanlı dönemi askeri Hastane olarak 1878 yılında inşa edilen eski hudut taburu olarak kullanılan tarihi metruk bina, bölgeden ve Balkanlardan gelecek olan imamlara eğitim hizmeti için kullanılacak.

Babademirtaş Mahallesi Sanayi Kışlası Hudut Taburu’na yıllarca ev sahipliği yapan tarihi bina 2005 yılında Trakya üniversitesinin kullanımına verildi. Kısa bir süre hemşire okulu olarak hizmet veren bina, restorasyonu yapılarak Diyanet Eğitim Binası olarak kullanılacak. Osmanlı dönemi 1878 tarihinde askeri hastane olarak inşa edilen tarihi binada askeriye tarafından duvarına yazılan küçük tabeladaki yazı dikkatleri üzerine çekiyor. Tarihi yapının ana binasında yer alan yazıda; ‘Bu bina geçmişine yaraşır şekilde sonsuza kadar sahip çıkılacağı inancıyla, geleceğimizin teminatı gençleri yetiştiren Trakya Üniversitesi Rektörlüğüne 3. Mknz. P. Tüm. K.lığı tarafından 21 Mart 2005 tarihinde 1’inci Or.K. Hurşit Tolon ve 5’inci Kor.K.Hasan Igsız’ın katıldığı bir törenle devredilmiştir.' yazıyor.

Edirne Müftüsü Emrullah Üzüm, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, binanın kısa bir süre önce Diyanet İşleri Başkanlığına devredildiğini belirtti. Metruk tarihi binanın restorasyonlarının yapılarak yine güzel bir amaca hizmet edeceğini dile getiren Müftü Üzüm, binanın Türkiye’nin farklı illerinden ve Balkanlardan gelecek olan imam ve müezzinlerin eğitim yuvası olacağını kaydederek, "Bize devredildiği dönemden bu yana bakımsızlık ve güvenlik sorunu vardı. Son dönemde çeşitli kablolar çalınarak hırsızlıklar yapılmış onların önüne geçilebilmesi için kısa sürede yazışmalarımız tamamlayarak bu boşluğu doldurduk. 1 Haziran itibariyle güvenlik atamaları yapıldı. 24 saat güvenlik görevlilerin hizmet verecekler. İnşallah restorasyonu tamamlandığında amacına uygun olarak tarihi bir binada imamlar eğitimlerini tamamlayacaklar" dedi.

Babademirtaş Mahallesi sakinlerinden ve tarihi binaya sahip çıkanlardan Saffet Yılmaz, tarihi binanın bakımsızlıktan, sıvaları ve boyaları dökülmeye başladığını belirtti. Son dönemde binada hırsızlıkların yapıldığı kaydeden Yılmaz, "Aileler olarak tedirgin olmaya başlamıştık. Aileler çocuklarının okula gider gelirken tedirginlik duyuyordu. Ben içeri girmek isteyenleri sokmuyordum. Sonuç olarak bu binanın tekrar kullanıma açılmasını dört gözle bekliyoruz. Umarım tarihi bina en kısa sürede eski günlerine kavuşur" ifadelerini kaydetti.

Tarihi binanın içerisinde bulunan elektrik kablolarının sökülmesinin ardından Edirne Emniyetine bağlı olay yeri inceleme ekipleri hasar tespit çalışması başlattı.

KIŞLANIN TARİHÇESİ

“Korgeneral Adil Alpay Kışlası Edirne ili merkez ilçe Karanfil oğlu mahallesinde konuşlanmıştır. 3. Hudut Tabur Karargah binası olarak kullanılan kışla; 1878 yılında askeri hastane olarak inşa edilmiş, 1902 yılına kadar askeri hastane olarak kullanılmıştır. Müteakiben 1902-1914 yılları arasında askeri sanayi mektebi, 1914-1930 yılları arasında yeniden askeri hastane, 1930-1940 yılları arasında 12. piyade tümen karargahı, 1940-1959 yılları arasında 212. hudut alay karargahı olarak kullanılmıştır. 212. hudut alayı 1960 yılında lağvedilerek 65. piyade tümen komutanlığına bağlı 1 ve 2. hudut taburları teşkil edilmiştir. 2. hudut taburu 1966 yılında Edirne’de teşkil edilen 3. mekanize tümen kuruluşuna dahil edilmiş ve 1960 yılından itibaren kışlada hudut görevlerini icra etmiştir. Kara Kuvvetleri Komutanlığının 1992 yılında yeniden yapılanması sonucunda kışlada 54. Mekanize Piyade Tugay Komutanlığı’na bağlı olarak; 2. Hudut Tabur Komutanlığı Karargah ve Karargah Destek Bölük Komutanlığı, 4. Hudut Bölük Komutanlığı konuşlandırılmıştır. 1995 yılında 4. Hudut Bölük Komutanlığı “Yenikadın” bölgesindeki bölük merkezine intikal etmiştir. 1996 yılında Sanayi Kışlası olarak bilinen ismi değiştirilerek Gen. Adil Alpay kışlası adını almıştır. Kışla binalarında inşa edildiği tarihten bugüne kadar iki büyük onarım yapılmış, kışla bugünkü görünümünü almıştır”

Akit

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.