Bu alışkanlıklar dişlere zarar veriyor

Bu alışkanlıklar dişlere zarar veriyor

Güvenle ve bembeyaz dişlerle gülümsemek herkes için önemlidir.Ancak günlük olarak dişlere ne kadar iyi bakarsanız bakın, yapılan bazı kötü alışkanlıklar dişlere zarar veriyor ve gülümseyişi gölgeleyebiliyor.

Diş Hekimi Murat Zogun konu hakkında bilgiler verdi.

Buz Çiğnemek;

Buz doğal ve şekersiz olduğu için cezbedicidir görünebilir.Bazı kişiler özellikle yazın serinlemek amacı ile buz çiğnerler.Ancak dişlerimiz ani değişimlerden oldukça çabuk etkilenir,buz çiğnemek zararsız gibi görünse de bu alışkanlık dişlerin çatlamasına ve hatta kırılmasına bile neden olabilir. Ayrıca belirli bir süre sonra diş ağrıları da meydana gelebilir ve diş hassasiyeti sorunu da gelişebilir.Çok sıcak yiyecekler ve çok soğuk yiyecekler de dişler için zararlıdır.

Piercing; Özellikle gençler tarafından özenilerek yaptırılan dile veya dudağa yapılan piercingler, diş, dil ve diş eti hastalıklarına yol açar.Yapılan araştırmalara göre oral piercingli gençlerin bir çoğunda travmaya bağlı diş kırıkları ve dil hastalıkları görülmektedir. Diş kırıklarına bağlı olarak ileriki yaşlarda ön dişler kaybedilebilmektedir.Ayrıca periodontal komplikasyonlar oluşacaktır.Metal cismin diş etlerine sürtünmesi diş etlerine zarar vererek zaman içinde diş kayıplarının yaşanmasına yol açabilmektedir. Dil veya dudaklardaki piercinglerle oynamak da uzun sürede travmaya neden olur ve bazı kişilerde ön diş kayıplarına yol neden olabilir.Piercingler ayrıca ağız içinde bakterilerin yuvalanmasına da zemin hazırlar.Ağız ve diş sağlığı için piercing yaptırılmamasında fayda vardır.

Bruksizm: Ağrılı çene kasları veya baş ağrısı ile uyanıyorsanız, bruksizim yani diş gıcırdatma alışkanlığınız olabilir.Diş gıcırdatma genelde stresten ve uyku alışkanlıklarından meydana gelir. Bu alışkanlık dişlerin gevşemesine,ağrımasına,dişlerin bazı kısımlarının yıpranmasına ve ezilmesine neden olabilir.Bruksizim, çevredeki kemiği ve diş dokusunu yok edebilir.Bilinçsiz bir alışkanlık olan bruksizm,çene eklemini içeren, Temporo Mandibular eklem sendromu gibi problemlere de yol açabilir.Bruksizmin en belirgin belirtileri, yüz, baş ve boyun ağrısıdır. Diş hekiminiz, doğru bir teşhis yapabilir ve yüz ağrısının kaynağının bruksizim olup olmadığını belirleyebilir.Bu alışkanlıktan kurtulmak için stres ve uyku alışkanlıkları gözden geçirilmelidir. Ayrıca ağır yiyeceklerden kaçınmak bu alışkanlığın verdiği zararı azaltabilir. Diğer yandan gece uyurken diş koruyucu apareyler kullanmak gece diş gıcırdatmasını önleyebilir.

Zararlı Gıda Tüketimi: Şeker bazlı gıdalar,hazır yemekler ve karbonhidratlı gıdalar dişlerde oluşmuş küçük problemlerin daha da büyümesine neden olabilir.Şekerli gıdalar;çikolata,öksürük şurubu,formu ne olursa olsun dişlere yapışır,boşlukları doldurarak bakteri üremesine açık bir ortam oluşturur ve diş çürüklerinin oluşmasına zemin hazırlar.Bu risk kuru kayısı,incir gibi dişe yapışma özelliği fazla olan şekerli gıdalarda fazlalaşmaktadır.Nişasta kompleks karbonhidratlar içerir.Ağızda sıkışan minik bir parça patates milyonlarca bakteri ve dolayısıyla çürük ya da diş taşı oluşumunu tetikler.Diş mine tabakasını aşındıran fosforik ve sitrik asitler içeren asit/gazlı içecekler de ağız ve diş sağlığı için risktir.Ağız ve diş sağlığı açısından tehlikeli olan bu besinlerin zararlarını en aza indirmek için bu besinlerin tüketimi sonrası mutlaka dişler fırçalanmalı ve ya ağız su ile çalkalanmalıdır.

Dişlerle Şişe Kapağı ya da ambalaj açmak: Dişler için oldukça zararlı bir alışkanlıktır. Dişlerin aşınmasına, çatlamasına ve hatta kırılmalarına neden olur.

Kalem Çiğneme: Bu alışkanlıkta oldukça zararlıdır.Kalem ısırmak dişlerin çatlamasına ve hatta kırılmasına bile neden olabilir.Bu alışkanlıktan kurtulmaya çalışanlar kalem ellerindeyken şekersiz sakız çiğneyebilirler.

Sık sık atıştırmak: Atıştırma sırasında ağız yemeklerden daha az tükürük üretir. Ağız içinde besin parçaları daha uzun zaman kalır.Bu nedenle de ağızda bakteriler daha fazla oluşur. Sık sık atıştırmanın getirdiği zararı azaltmak için şeker oranı daha düşük ve dişlerde yapışmayan atıştırmalıkları tercih etmekte fayda vardır.

Yeni Şafak

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.