Brokolinin üretimi yüzde 73 arttı

Brokolinin üretimi yüzde 73 arttı

Türkiye'de birkaç yıl öncesine kadar 26 bin ton civarında olan brokolinin üretimi, 5 yılda yüzde 73 artarak, 46 bin tona yükseldi.

Türkiye'de birkaç yıl öncesine kadar 26 bin ton civarında olan brokoli üretimi yüzde 73 artarak, 46 bin tona yükseldi.

Kış sebzeleri arasında ilk akla gelen ürünler yer alan brokolinin üretimi, son yıllarda hızlı artış gösterdi. İstanbul halinde kilogram fiyatı 2 ile 3,5 lira, İzmir halinde ise 0,75-2 lira arasında satılan, zengin besin değerleri ve içerdiği vitamin ve mineraller nedeniyle şifa kaynağı olarak nitelendirilen brokoli, son yılların en gözde kış sebzesi oldu.

- "Antalya, İzmir, Manisa ve Mersin'de yoğun üretiliyor"

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Başkanı Şemsi Bayraktar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, son yıllarda brokoli üretiminin diğer kışlık sebzelere göre sürekli arttığını bu artışta da ürün fiyatı ile tüketici ilgisinin etkili olduğunu belirtti.

Bayraktar, Türkiye'de brokoli üretiminin yüzde 72'sinin Antalya, İzmir, Manisa ve Mersin'den karşılandığına işaret ederek, "Son yıllarda brokolinin üretimi sürekli artmaktadır. 2010-2015 döneminde brokoli üretimimiz yüzde 73,7 artarak 26 bin 493 tondan 46 bin 29 tona çıkmıştır" dedi.

Brokolinin üretici tarafından tercih edilmesinde, tüketici ilgisi ve fiyatının etkili olduğuna dikkati çeken Bayraktar, şunları kaydetti:

"Üreticilerimizin bir ürünü yetiştirmeye karar vermesinde en önemli etkenlerden biri ürün fiyatlarıdır. Yeterli gelir elde edemeyen üretici üretimden vazgeçebilmektedir. Bunu yanı sıra tüketiciler tarafından talebin arttığı ürünlerde de üretimde artış yaşanabilmektedir. Son yıllarda beslenmenin insan sağlığı açısından önemine ve bitkilerin bu konudaki etkilerine yönelik olarak yapılan programların artmasıyla birlikte bu ürünlere olan ilgide de artış yaşanmaktadır.

Bilindiği üzere sebzeler yalnız vitaminler bakımından değil, insan vücudunun gelişmesinde önemli rolü olan demir, fosfor ve kalsiyumca zengin olmaları nedeniyle sağlık ve beslenme üzerinde önemli bir rol oynadığı uzmanlarca dile getirilmektedir. Brokoli gibi ürünlere tüketicinin ilgi göstermesi üretim artışında rol oynamıştır."

TÜİK verilerine göre Türkiye'de 2010-2015 yılları arasında brokoli üretimi şöyle gerçekleşti:

Yıllar    Brokoli üretimi (ton)
2010    26.493
2011    29.076
2012    30.807
2013    34.649
2014    40.818
2015    46.029

AA

 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.