Brezilya pamuğu tehlikede

Brezilya pamuğu tehlikede

Geçtiğimiz hafta ABD senatosundan geçen ve Obama'nın onayına sunulan yeni tarım yasası, Brezilya pamuk üreticilerini zora sokabilir.

Son on yılda pamuk üretimine ciddi önem veren Brezilya, hali hazırda dünyanın 5. büyük üreticisi ve 3. büyük ihracatçısı konumunda. Diğer büyük üreticilerden biri olan ABD'nin hamlesi, Brezilya'nın dünya pazarındaki konumunu ve rekabet gücünü kaybetmesine neden olabilir.

Dünya Ticaret Örgütü'nün (WTO) belirlediği rekabet kurallarına aykırı olduğu belirtilen düzenleme, çiftçilere doğrudan devlet ödemesi yerine bir program aracılığıyla yerli üreticilerin sigorta kapsamına alınmasını öngörüyor.

Uzmanlar, yeni düzenlemeyle birlikte ABD sınırları içinde pamuk üretiminin artacağı ve bu üretim artışının dünya genelinde fiyatların düşmesine sebep olacağı görüşünde birleşiyor.

Yıllık pamuk üretimi 1,5 milyon ton olan Brezilya, bunun üçte ikisini yurtdışına ihraç ediyor. Brezilyalı üreticiler, düzenlemenin kısa vadede dünyanın en büyük pamuk ithalatçısı Çin'in mevcut stoklarını artırmasıyla netice verebileceğini ve bunun Brezilya'ya büyük bir kayıp yaşatabileceğini iddia ediyorlar.

Dünyada her yıl 60 ülkede toplam 35 milyon hektar alana pamuk ekimi yapılıyor. Dünya ticaretinde 12 milyar dolarlık bir işlem hacmi olan pamuk, 350 milyon kişiye istihdam sağlıyor

Cihan

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.